Tillbaka

Uppmuntra barn att hålla på med flera idrotter!

Peter Berlin om vikten av glädjefyllt och brett idrottande i unga år och om hur han själv inledde satsningen på innebandy ganska sent
Peter Berlin med nummer 25 på tröjan har spelat i Sirius IBK sedan säsongen 11/12. Han leder med sina hittills 27 gjorda mål och 10 assist poängligan i Sirius och har sin plats i förstafemman. Men det har inte alltid varit så. Peter berättar om sin syn på barn- och ungdomsidrottande och om sin väg till förstafemman i SSL.

"Till att börja med är ju syftet med barn- och ungdomsidrott att det ska vara kul. När man är barn ska man spela för att det är roligt.", menar Peter som har hållit på med flera idrotter.

Peter började spela innebandy i tio-elvaårsåldern, lite senare än vad många gör idag när innebandyn har blivit större. Han spelade samtidigt bandy och fotboll.
"Jag höll på med alla tre idrotterna tills det inte gick längre, framförallt krockade säsongerna för innebandyn och bandyn. Jag valde till slut att satsa mest på innebandy, men fortsatte ändå att spela fotboll och bandy på lite lägre nivå vid sidan av. Det är svårt att sluta med något som är så kul!", säger Peter.

"När jag gick i nian började jag spela innebandy med Årsta, som då var det bästa laget. Jag var ingen stjärna under juniortiden utan spelade oftast i tredjefemman och satt även på bänken ibland. Jag la inte heller ned så mycket tid på innebandyn, jag hade ju andra idrotter också. Det kom inte förrän jag hamnade i a-laget i Årsta, då blev det seriöst. Där fick jag sitta ibland och jag förstod att jag behövde satsa mer för att vara med. Jag har alltid känt mig som en ganska duktig idrottsman och när det gäller innebandyn blommade det väl ut då för att jag gav mig den på att det skulle gå bra. Och sedan har det bara rullat på.", fortsätter Peter.

Inom föreningen är a-lagsspelarna engagerade som faddrar till var sitt ungdomslag och Peter är fadder till Sirius P98. Jonas Boväng som är tränare för P98 är även utvecklingsansvarig på ungdomssidan inom föreningen och arbetar sedan i höstas med den "blå-svarta tråden". Det handlar om att anpassa och implementera Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) i Sirius IBK och är ett pågående långsiktigt arbete som planeras att presenteras inför säsongen 14/15. Ett par av hörnstenarna är just glädjens betydelse och vikten av att barn och ungdomar uppmuntras och ges förutsättningar att hålla på med flera idrotter.

"Det är som barn och ungdom man bygger upp glädjen och kärleken till idrott och det har man igen i junioråldern när det blir mer seriöst. På yngre nivå, i sitt pojk- eller flicklag, ska det vara för att det är kul. Sedan ska man ju utvecklas också, men det gör man när det är kul.", avslutar Peter.

Av Kina
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners