Tillbaka

Slutspelsdrömmen lever!

Sirius tar tre enormt viktiga poäng i jakten om en slutspelsplats - läs om matchen här.

Då kom den tillslut, säsongens sista hemmamatch - i grundserien i alla fall. Hopp om fler hemmamatcher i slutspelet finns emellertid fortfarande, men för att det hoppet ska finnas även efter matchen krävs tre poäng mot gästande Granlo. Ett Granlo som precis som Sirius jagar slutspelsplats, vars dröm också är beroende av tre pinnar denna lördagseftermiddag varför det var upplagt för en dramatisk match, smått glesa läktare till trots.

Utöver viss gleshet bland åskådarna tycktes även en viss nervositet finnas bland dem, då det var tystare än någonsin under uppvärmningen. Först när Siriusiterna inför matchstarten stormade ut på planen, denna gång utan medhavda Siriusjuniorer, blev det litet liv på läktarna. Samma förstafemma som senast mot Storvreta presenterades och därefter sattes SSL:s nästa sista, och för båda dessa lag mycket viktiga, matchomgång igång! Ja, faktum är att denna näst sista omgång är oerhört viktig för många lag i serien. Mellan lag fem och lag elva i tabellen skiljer det endast sex poäng, men av dessa sju lag är det endast fyra som kan nå slutspel. Hursom, till matchen!


Period 1 inleds med en tekningsseger till Granlo vilket frambringar stort jubel från en till synes ensam Granlosupporter på norra läktaren (de övriga tycks sitta på södra). Kort därefter får denne supporter sånär jubla igen, då Sirius slarvar ordentligt i sitt uppspel och ger en Granloit ett friläge där Petter Nilsson i Siriuskassen dock håller tätt. Bjuder Nilsson på ett lika fint målvaktsspel som senast mot Storvreta kommer Granlo få slita ordentligt för att näta ikväll.

Ofokuserat, för båda lagen, är det ord som bäst beskriver hur spelet ser ut inledningsvis och säkerligen är det nerverna hos gemene spelare som spelar ett spratt. Tempot dras även ned av att inget lag vill riskera något bakåt och de chanser som tillkommer sker mer på chans eller snabba spelvändningar än på uppställt spel från någon sida. Båda lagen inleder på endast två femmor, och kommer det inledande tempot hålla i sig ser det inte ut som att det kommer bli nämnvärt jobbigt för dem att fortsätta så.

Sirius ser plötsligt ut att kunna ta ledningen när Berlin bågar sig loss från sin försvarare och drar iväg vad publiken förväntar sig vara en riktig rökare i krysset – för så brukar han ju göra. Bollen rinner dock ifrån honom i skottögonblicket, det blir inget av det hela och Tomas Åhrberg i Granlokassen andas säkert ut. Målvaktslegendaren Patrick Roy berättade en gång att det värsta ögonblicket i hans karriär var när han efter tumult framför mål tappade sin mask, samtidigt som han såg Brett Hull ladda för slagskott. Litet så tror jag samtliga målvakter känner när Berlin bågandes laddar upp ett dragskott, oavsett om masken är av eller på.

Men, Granlo blir det som tar ledningen, och de gör så efter en snabb spelvändning där Johan Samuelsson kan placera in bollen bakom Petter Nilsson. Kanske tempot i matchen går upp nu åtminstone, tänkte säkerligen många åskådare. Strax efter målet gör tredjekedjan i Sirius sitt första byte, och mycket behövligt bidrar de med litet ny energi och drar upp tempot något. Granlo spelar dock ett mycket stabilt försvar, och Sirius har svårt att hitta igenom och lyckas inte med sitt uppställda spel. Båda lagen fortsätter dessutom med ett försiktigt spel och backar hem bra mycket mer än vad de forecheckar, och då blir det sällan mål. Ja, om man inte drar upp den i högerkrysset från vänsterkanten förstås! Just detta gör formstarke Joel Norman när han kvitterar 17.13 in i första perioden, och det är mycket snyggt! Bytet efter har Berlin chans att utöka efter att han återigen bågat sig fri och dragit iväg ett skott, men återigen smiter bollen som iväg för honom som trots detta inte tittar på sin klubba och vinklar om den litet som annars är sedvanligt efter ett par missar.

Mer mål blir det inte och perioden slutar 1-1 med skottställningen 7-6 till Sirius fördel.


Period 2 börjar även den med en Granlotekningsseger, denna gång utan Granloitsupporterjubel, dock. Sirius ser något piggare ut, och Johan Jr Eriksson är också nära att utöka efter en fin prestation som dessvärre slutar med ett skott strax över ribban istället för önskade strax under. Därefter är förstafemman nära, efter att Berlin förnedrat två Granlobackar så ohyggligt att det nästan var jobbigt att se, även som Siriussupporter. Han spelar sedan fram Kim Johansson som dock tar avslut i täck.

Sirius pigga start är dock inte helt oförtjänt, för det tvingar fram en utvisning på Granlos Magnus Jansson som måste mangla Jesper Lundgren för att hindra honom från ett potentiellt friläge. PP Sirius alltså, och in på plan kommer Berlin och bröderna Johansson tillsammans med Norman och Jr Eriksson. Granlo ställer upp med en mycket tight box vilket resulterar i att Sirius kan rulla runt bollen ganska friskt, men först tar det ena skottet i täck och sedan även det andra varpå Granlo kan kontra och sätta 1-2. Med en man mindre. Mer hinner inte hända i Sirius PP som alltså förlorar det med 0-1 vilket förstås är underkänt på alla plan, och så även denna plan.

Nej, det är inte riktigt samma fina spel som Sirius hade mot Storvreta i onsdags. Symptomatiskt för denna match, hos Sirius, verkar framförallt ha blivit att skjuta i täck vilket även Jesper Lundgren gör åtta minuter in i den andra perioden. Otäckt många täckta skott alltså varför ett otäckt skott vore fint - tänkte nog många i publiken. Halvvägs in i andra perioden kan en konstatera att tredjekedjan inte fått göra något byte än i perioden, och Granlos tredjekedja sitter fortfarande med överdragskläder på. Säger litet om tempot i matchen. Med fem-sex minuter kvar kastar dock Sirius om litet i andrakedjan där Martin Bengtsson får chansen med Norman och Jr Eriksson istället för Lundgren.

1-2 ser ut att stå sig perioden ut, men i sista minuten kvitterar Sirius då Calle KB drar iväg ett skott från pointposition. 7-5 i skott till Sirius, och spelet är åtminstone något bättre än i första. 2-2 inför sista perioden alltså!

I andra pausen står Sirius Tobias Steineck och plojskjuter litet, och målvakt till trots skjuter han nog bättre än samtliga utespelare i det lag undertecknad spelar i. Till och med Joakim Frisk ser mäkta imponerad ut efter ännu ett skott i krysset av lagkamraten. Om Steineck i framtiden är sugen på att pröva på livet som utespelare istället än han varmt välkommen till IBS Nabla i divison 6!


Period 3, och tredje inledande periodtekningsförlusten i rad följs upp ett så rörigt förstabyte i Sirius att Granlo är nära att ta ledningen flera gånger. Sedan kommer andrafemman in där Bengtsson fått fortsatt förtroende, och som han brukar sliter han som ett valfritt djur som inte ätit på en vecka. Rörigheten i Sirius spel fortsätter temporärt och som farligast blir det när Calle KB fumlar med bollen framför Nilsson resulterandes i att en Granloit nästan kan peta in bollen i mål, men med en lång utsträckt klubba lyckas Calle KB reparera sitt misstag. Situationen därefter får Granlos Anton Samuelsson en knappt synlig touch nere i Sirius högra hörn och flyger likt en kobent svan över sargen, en misstänkt filmning självaste Neymar hade blivit imponerad av. Ingen åtgärd från domarparet dock.

Sakta men säkert börjar Granlo etsa sig fast något i Sirius zon, och man har flera bra uppställda anfall under en period. Ett av dessa anfall bryter dock Dan, lobbpassar över hela plan till en Berlin som löpt sig fri och enkelt kan runda Åhrberg i målet för att slå in bollen i tom kasse. Kanske inte helt rättvist med tanke på Granlos press senaste minuterna, men mycket snyggt och följaktligen 3-2 9.02 in i sista perioden. Målet ger också Sirius välbehövlig energi som nu kommer in i matchen ordentligt, får ordning på sina uppspel och hotar mer och mer i sina anfall. Calle KB är nära att göra ett riktigt läckert mål när han nedträngd av två Granloiter i ena hörnet tricksar sig ur situationen för att sedan på egen hand ta sig in i Granloslottet. Skottet dock strax utanför.

Sirius skapar farligare och farligare anfall, och när Dan med ett genialt bakomryggenpass återigen friställer Berlin framför mål tvingas Anton Eriksson ta till panikåtgärder för att stoppa honom – och straff Sirius! Det är Kim som får förvalta straffen, och efter en snabb rush fram mot Åhrberg följt av en vänsterfint och en högerfint drar han upp den i nättaket med en backhand. 4-2 Sirius, och endast sex minuter kvar av matchen! Dans pass till Berlin, som orsakade straffsituationen, var så fint att han borde fått assist på straffmålet.

Tiden rinner sedan snabbt iväg för Granlo som precis som Sirius behöver tre poäng för att slutspelsdrömmen ska leva, så med tre minuter kvar chansar man och tar ut målvakten. Först är Berlin nära att från halva plan sätta den i tom kasse, men skottet tar strax utanför. Sedan är Kims tur från halva plan, också strax utanför. När Jr Eriksson sedan vinner bollen tar han några kliv in på motståndarnas planhalva, och kanske är det därför han lyckas pricka mål och på så sätt sätta spiken i kistan genom att göra 5-2. Jr Eriksson känner sig dock inte helt säker ännu, så i sista minuten, och nu med Åhrberg tillbaka i målet, sätter han sig för säkerhetsskull på kistan när han bombar in 6-2 vilket också blir slutresultatet. Efter en match som speglats av nervositet och inledningsvis lågt tempo gör Sirius en stabil sistaperiod som man vinner med 4-0, och drömmen om slutspel är därför i allra högsta grad vid liv inför den sista omgången. I Granlo är det tårögda ögon på sina håll, då laget nu får det mycket tufft att nå slutspel. Men i Sirius, där är det jubel!

 

Av: Tomas Enoksson

 

 

 

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners