Tillbaka

Seger mot Jönköping

Efter sex matcher utan seger kom äntligen den efterlängtade trepoängaren! Läs om matchen här.

Efter sex matcher utan seger hade Sirius ett bra läge att avsluta denna mindre smickrande svit, då tabelljumbon och ännu segerlösa Jönköping kom på besök till Fyrishovshallen, i folkmun mer känt som Fyrisfortet. Och nog var det så snacket gick bland de förväntansfulla åskådarna, där det försiktigt konstaterades att ännu en förlust vore ödesdiger. Till den sedvanliga pampiga musiken och discoröken dundrade Siriusiterna ut, ett Sirius där Calle KB ännu saknades precis som Kim Johansson som tydligen skadade sig under uppvärmningen. Den observante noterade även att Peter Berlin sparat ihop en fin novembermustasch, och att mindre attraktiva gröna skor var ett genomgående tema hos Jönkaliterna.

I samband med matchstart kunde det också noteras att Ahlmark kastat om litet i kedjorna, bland annat spelade Jesper Lundgren nu med Dan Johansson och Berlin. Den nykomponerade kedjan börjar i alla fall på bästa sätt, med en tekningsseger, och så var matchen igång!

Sirius inleder, för ovanlighetens skull, inte med den sedvanligt enormt höga pressen som i vanliga fall är lika pålitligt förekommande som en särskrivning i gemene mans facebookstatusuppdatering. Man börjar istället väldigt avvaktande och backar snabbt hem till egen planhalva vid bolltapp, något som måste vara överenskommet inför matchen. Första chansen går till den mustaschprydde Berlin som prickar stolpen, men det är med något hög klubba han gör så varför Jönköping tilldöms frislag. Sirius är något bättre inledningsvis, men ändå finns där en del slarv och framförallt är det de sista passen som inte riktigt hittar fram. Kanske är det därför det är Jönköping som inleder målskyttet, 0-1 kommer efter en snabb omställning där Robin Levander kan slå in den i princip öppen kasse efter ett fint sidledspass. Markus Nordlindh är nära att replikera omgående, men likt Berlin prickar han stolpen. Spelet börjar nu bli ganska böljande och det skapas småfarligheter åt båda håll, eventuellt liten fördel till Sirius. Så, plötsligt och från ingenstans blir det 0-2. Det är en tilltrasslad situation framför mål och det ser faktiskt ut som ett självmål, där en Siriusit råkar styra ett skott ner i backen som sedan i en båge studsar över Petter Nilsson och in i mål. Tvåmålsunderläge och uppförsbacke Sirius!

Sirius pigghet från tidigare matcher, inledningsvis åtminstone, är som borta. Tempot är relativt lågt och det förekommer fortfarande en del slarv i passen. Men, 13 minuter in i matchen hittar Dan Johansson in till en framåtrusande Berlin som drar med sig bollen ner mot höger hörn och i farten avlossar sin bössa mot mål. Han prickar för vad jag tror är tredje gången på 13 minuter stolpen, men denna gång studsar den in istället för ut! Sirius får energi av reduceringen och börjar trycka på mer och mer, och Jönkalitförsvaret får ligga i. Vid den ca 18:onde minuten skriker domaren fördel till John Bark där domaren dock inte håller vad han lovar när Bark sedan blir av med bollen. Med två sekunder kvar av perioden får Sirius frislag cirka 10 meter från mål. Sidledsskott, Lundgren och Pang(!), reducering 2-2 och klockan står på 20.00. Rättvist!

Period 2 inleds med att ett till synes ensamt Jönköpingsfan brölar ut Jöööööööönköööping på bästa jönnedialekt, utan att få något direkt gehör. Trots detta glada tillrop är det Sirius som inleder andra perioden bäst, och det ser bättre ut än början på första. Men så händer det något några minuter in på andra perioden, något svårförklarligt som på något sätt är en blandning av kaos, tillfälligheter och motståndareffektivitet. Jönköping gör nämligen både ett, två och hela tre mål inom loppet av blott 72 sekunder. Tre mål som alla, tyvärr, är läckra. Läckrast är kanske Johan Anderssons 2-3-mål, där Martin Ojaniemi först drar ett höghöjdslångpass ändå från eget mål, varpå Andersson sträcker ut klubban och på volley bågar in bollen över Nilsson och in i mål. Påminde lite om de mål Zlatan så ofta gör när han sträcker ut tån för att studspeta långbollar över framrusande målvakter. Enormt energipåslag för Jönköping förstås, efter dessa tre mål, och Sirius får kämpa på för att sakta jobba till sig ett spelövertag igen. 8.54 in i andra tilldöms Sirius straff, och fram kliver Martin Bengtsson. Kanske hade Martin Bengtsson i helgen sett en repris av Sveriges kvartsfinalsstraffdrama mot Kanada i VM senast, för likt Fredrik Pettersson sprang (ja, Fredrik Pettersson sprang ju inte förstås) han utan några krusiduller i rask takt fram och sprätte upp bollen i vänsterkrysset. Snyggt, viktigt, och reducerat till 3-5!

Sirius spelar upp sig ytterligare och har under en period ett enormt spelövertag, men den här perioden vill det sig inte riktigt för Sirius. Det är istället Martin Hovlund i Jönköping som riktigt snyggt skottfintar bort Siriusförsvaret för att därpå rulla ut bollen till Martin Tokos som kan lägga in den bakom en chanslös Petter Nilsson. Efter detta slag i magen tar Sirius time out, går ner på två femmor och återskapar fjolårets succékedja i form av Dan Johansson, Johan Jr Eriksson och Peter Berlin. Time outen tycks ha fungerat, för Sirius reducerar kort därefter i form av Martin Bengtsson. Fint och välförtjänt mål som kom efter en intensiv period av Siriuspress. Sirius i allmänhet men förstafemman i synnerhet börjar sakteligen göra som de vill efter detta, men fler mål görs dock inte denna period varför periodsiffran tillskrivs 2-4 till Jönkaliternas favör. En periodsiffra som kan anses vara smått parodisk med tanke på bollinnehavet, men samtidigt inte orättvist då Jönköping varit preussiska i sina avslut.

Period tre får Sirius inleda i boxplay efter att Nordlindh åkt ut för obstruktion, och det känns oerhört viktigt att hålla tätt bakåt nu. Joakim Gustafsson täcker ett skott som hade kunnat leta sig in annars, men bortsett från detta lyckas inte Jönköping skapa mycket under sitt mantalsöverläge. Närmast att göra mål är faktiskt Peter Berlin att göra efter att ha krigat in sig framför Jönkaliternas mål, men Martin Jönsson i kassen klarar. Efter Sirius fulltalighet kommer förstafemman in och skapar ett massivt tryckt, och 5-6-målet som trycket utmynnar i är förväntat. Det är Patric Krisandersson som från nästan halva plan trycker in den, och förstafemman har verkligen kommit igång nu. Förstafemman skapar farligheter gång på gång när de är inne, och samtidigt som jag mumlar ”det luktar 6-6” till min medåskådare sitter också kvitteringen. Det är Berlin igen, det är stolpe igen och det är stolpe in(!) igen. Berlin måste ha slutit fred med stolparna som nu tycks vara hans vänner.

Jönköping tar efter detta time out vilket omedelbart därefter nästan resulterar i att de gör mål, men Petter Nilsson bjuder på en fantastisk räddning. Under en kortare period böljar spelet lite fram och tillbaka, men ju närmare periodens slut tar Sirius över mer och mer. Den höga pressen resulterar snart i att en stressad Jönkalitback schabblar bort bollen till Jr Eriksson som, olyckligtvis för den olycklige backen, inte schabblar utan sätter 7-6 till Sirius. Inte ens minuten senare är det Berlins tur igen, som efter en tilltrasslad situation skjuter in bollen bakom Jönsson. 8-6, och hattrick Berlin! Berlin nöjer sig dock inte med multipla noteringen i målprotokollet, utan kort därefter skriver han också in sig i utvisningsprotokollet. Powerplay Jönköping, och med tio sekunder kvar av utvisningen sätter de 8-7. Närmare än så kommer de dock inte. Det är nämligen Berlins dag idag, och bytet efter kör han en enmansuppvisning då han löper igenom hela Jönköpingsförsvaret, mottar kanske ett dussin slag och hakningar men likväl lyckas ta sig igenom för att sedan runda Nilsson och rulla in 9-7 vilket också blir slutresultatet.

I samband med slutsignalen utses matchens lirare, och föga oförväntat går utmärkelsen till Peter Berlin. Efter sex segerlösa matcher går Sirius äntligen segrande ur striden, och kan nu med gott mod ladda inför derbyt på torsdag då man möter Storvreta!

Av: Tomas Enoksson

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners