Tillbaka

Seger i hemmapremiären!

Matchreferat: Sirius - Växjö. Efter en böljande match kan Sirius tillslut gå segrande ur striden med 10-7.

En gråmulen smygregnande söndag i slutet av september är det lätt att bara sitta inne och i apati invänta den stundande arbetsveckan, men inte denna söndag! Idag var det nämligen äntligen dags för Sirius hemmapremiär i SSL – och det var förväntansfulla vindar som levde om i Fyrishov. Det var taggade Siriusiter som värmde upp i Fyrishovshallen, och med sig i bagaget hade de två poäng från onsdagens möte mot AIK. När spelarna värmt klart var det en blandning av popcovers och dånande technobeats som underhöll de 602 i publiken i väntan på matchstart. Bland dessa åskådare kunde bland annat Sirius ordförande Peter Tornberg ses litet oroväckandes hårt krama på sin kaffemugg, medan materialare Kjell Jansson satt med armarna i kors nere vid ena hörnet med en något lugnare aura över sig. Hans min var inte svår att tyda, det kändes bra och nog fanns det ett segervisst os hängandes i hallen.

Så tillslut kom spelarna in ackompanjerade av fint orgelspel och skönsång, tränare David Ahlmark hälsade på sin rival Niklas Nordén och matchen sattes igång!


Period 1

Sirius sätter omedelbart en hög press och skapar lägen redan i första bytet. Peter Berlin är nära två gånger, först ett avslut strax över och sedan ett skott som smeker sig förbi vänster stolprot. Sirius fortsätter att hålla en hög press och är det spelförande laget medan Växjö tvingas förlita sig på snabba omställningar. Det är därför mycket rättvist som Calle Kostov sätter 1-0 till Sirius efter en frislagsvariant där han spelas fram av Johan Jr Eriksson.

Därefter följer ett relativt böljande spel där det tycks finnas en del nerver inblandade hos bägge lagen som nästan tycks tävla om att bjuda varandra på farliga kontringslägen. Sirius är dock fortfarande det spelförande laget och får oftast sköta sina uppspel i lugn och ro då Växjö är något passiva i sin offensiva press och istället lurar på kontringar.

Petter Nilsson ser oerhört stabil ut i mål och tar hand om kontring efter kontring, men efter 10.40 in i första perioden letar sig en boll plötsligt in bakom honom. Det är efter litet oreda i Siriusförsvaret som Östergren i Växjö tillslut kan slå in bollen i princip öppen kasse. Växjö får en enorm energi av kvitteringen, och 67 sekunder senare är ställning plötsligt 1-3. Målskyttar i Växjö är Eliasson och Kjellsson. Sirius tar timeout för att lugna ner spelet vilket ger resultat omgående då spelet lugnas ned, även om det fortfarande bjuds på en del farliga lägen bakåt.

Nåväl. Det finns en video på youtube som heter ”Ronaldiño ridicules Gattuso” med cirka två miljoner visningar. Denna video riskerar att snart passeras av ”Sirius ridicules Växjö”, ett klipp som kan vara till hjälp för de som inte såg matchen och vill veta hur Sirius 2-3-mål såg ut. Sirius förstafemma är nämligen inne och rullar upp Växjö något så ohyggligt att Jr Eriksson tillslut kan slå in bollen i öppen kasse medan Växjöliterna bara kan stå och se på. Poängteras bör dock att det inte var Växjö som gjorde det dåligt, utan Sirius som helt enkelt var för bra denna gång.

Sammanfattningsvis är det en ganska rörig period där båda lagen turas om att bjuda varandra på chanser, där det är mycket tack vare Petter Nilsson i målet som Växjö inte fått göra mer än tre mål. Efter första perioden är ställningen 2-3, fördel Växjö.

 

Period 2

Sirius inleder återigen med ett klart spelövertag och har nu också ett något mer ordnat uppställt spel där Växjö bjuds på färre gratislägen, även om det fortfarande förekommer sådana. Efter tre minuter åker Växjöliten Luca Graf ut två minuter för slag och Sirius ställer då upp med John Barck framför mål, Peter Berlin och Kim Johansson på sidorna och Dan Johansson och Jr Eriksson där bak. Efter en minut av mycket snabbt rull i denna powerplayuppställning kan Berlin trycka in bollen från vänsterkanten, och reduceringen är ett faktum. Dagens match skulle dock visa sig bli väldigt mycket mer målrik än så, och bara dryga minuten efter Sirius kvittering har båda lagen gjort ytterligare varsitt mål. Först drar Joakim Gustafsson iväg ett till synes ofarligt skott från halva plan som märkligt nog letar sig in mellan benen på Växjös Pascal Meier, kort därefter kvitterar Valdemar Alroth för Växjö. Tre mål på en dryg minut alltså, och ställningen är 4-4. Växjö får efter detta ett energipåslag likt det i första perioden och börjar ta för sig mer vilket snart ger resultat då kombinationen sidledspass och Eliasson utmynnar i ett 4-5 för gästerna. I en situation kort därefter hamnar Mattias Jällrud i Växjöbåset efter en hård närkamp med en Växjölit. ”Här har du inte att göra!”, tänker kanske Växjös André Andersson som sätter en crosschecking i huvudet på Jällrud varpå den förstnämnde åker ut två minuter. Knappt 100 sekunder senare undrar 602 åskådare om de spelats ett déjà vu-spratt då Berlin i exakt samma PP-uppställning som tidigare gör mål från exakt samma position i exakt samma mål.

Växjö vill dock inte vara sämre utan de vill visa att även de kan göra mål i powerplay. Det är Markus Nordlindh som åker ut för låsning av klubba, och efter ett ganska harmlöst Växjö-PP sitter plötsligt bollen sekunder innan Sirius blir fulltaliga. Sirius behöver lyckligtvis inte vänta mer än sex sekunder på kvitteringen som Jr Eriksson volleybollar in i mål från nära håll efter att ha utnyttjat ett oklart missförstånd i Växjöbacklinjen som visar ett enormt missnöje med domarinsatsen i samband med situationen. Man menar på att det var blåst innan och att man slutade spela varför målet bör bortdömas, men lika lite som Växjö tycktes förstå domarnas beslut tycktes domarna förstå Växjöliternas protest, och när det blev pausvila var det därmed med ställningen 6-6. Detta trots att Växjö kan avsluta perioden med ett 3-mot-1-anfall, men Niklas Wallén lyckas som ensam back att avväpna dem på egen hand.


Period 3

I den sista perioden har Sirius spel ytterligare förbättrats och man parkerar i anfallszon under långa perioder. 7-6 (Kim Johansson) kommer helt rättvist, och Växjö har det riktigt svettigt. 5.34 in i perioden har Växjö kontroll över bollen för första gången i perioden men tappar den igen lika snabbt sekunder senare. Sirius fortsätter med ett enormt spelövertag med chanser som produceras på löpande band, och Jr Eriksson fullbordar då sitt hattrick med att sätta 8-6, ett mål lika oundvikligt som Paris Hiltons öde i House of Wax.

Sirius fina spel i tredje håller i sig och spelarna ser fruktansvärd taggade ut, mest taggad förefaller Calle Kostov vara som vägrar att sitta ner i båset – ett klassiskt knep för att egga upp sina skymda lagkamrater.

Efter en Växjö-timeout med fyra minuter kvar att spela kvitterar gästerna till 8-7 genom ett vackert slagskott från halva plan av Johan Roos där bollen går ribba in. Läckert skott med efterföljande målgest som dock inte håller samma nivå som skottet - den dagen den gör det har Växjö ett farligt anfallsvapen.  8-7 alltså, men närmare än så kommer inte Växjö. De tar ut målvakten men får istället se först Nordlindh och sedan Berlin näta i tom kasse.

Slutställning: Sirius 10 – Växjö 7

 

David Ahlmark, huvudtränare Sirius, efter matchen:

Vad fungerade bra idag?

- Det var ju väldigt lite som fungerade bra idag.. men, målskyttet då. Vi gjorde ju mål. Även moralen i sista.. Vi är inte bra i sista, men betydligt bättre än i de två första.

Vad behöver utvecklas till kommande matcher?

<!  - Vi behöver jobba vidare med våra formationer, vi har tränat ihop dem för lite under försäsongen. Vi har en förstaformation som spelade ihop första gången idag som såg.. ganska bra ut, men de andra två.. Ja, vi har lite att jobba på. Att vi ligger under bara(!) med 3-2 efter första är ju en jättebonus, hade de varit lite effektivare skulle de haft en ledning med fyra, fem bollar kanske.

Tre spelare du tycker utmärker sig?

      - Lite svårt idag, men jag tycker Johan Eriksson gör en bra match. Peter Berlin är tillbaks och gör en massa mål och Markus Nordlindh är också mycket bra idag!

 

Siriusinnebandy.com tackar David Ahlmark för svaren och gratulerar till segern. Härnäst väntar Caperiotäby FC som i denna omgång slog IBK Dalen med 6-4.


Av: Tomas Enoksson

 

 

 

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners