Tillbaka

P16/Jun Elit hur hänger det ihop?

Sirius gör en ny satsning på juniorsidan inför kommande säsong. Hur är tanken med satsningen?

Inför kommande säsong har Sirius valt att jobba på ett nytt sätt i sin juniorsatsning. Satsningen kallas P16/Jun Elit och spindel i nätet är Jonas Boväng. Hemsidan nådde Jonas för att be honom klarlägga hur satsningen ser ut och hur de olika lagen är tänkta att fungera.

 

I P16/Jun Elit kommer spelarna att spela matcher i HJ19, JAS, H3 och P16 SM. Kan du kort berätta något om hur tanken är när det gäller var de olika spelarna kommer att spela under säsongen? Hur tänker ni när ni planerar spelarnas individuella matchande?

Det stämmer. Plus att vi har spelare som har sin träning/matchmiljö i Gottsunda och uppe i herrlaget. Vi kommer matcha in spelare där de är mogna att spela. Det handlar om fysiska biten, spelförståelse, och att vi är otroligt noggranna och skyndar långsamt. Denna säsong kommer vi jobba med att det handlar om att spela en match per helg. Att få in vardagen som en seniorspelare har. Att man tränar under vardagen inför sin stora match som man ska spela. Sen om någon får dubbla, om det sker förändringar under veckan. (Som sjukdomar, skador, bortresta) Det är en annan sak. Men tanken är att man har fokus på en match per helg och bränner av krutet där.

 

Kommer det att vara gemensamma träningar för spelarna?

Vi kommer ha gemensamma fyspass hela P16/Junior Elit varje vecka. Sen kommer det ske förändringar i vilken träningsmiljö man är i. Det går hand i hand med i vilken utveckling man är i. JAS träningar kommer vara ett forum där hela P16/Junior Elit har en möjlighet. Där vi kommer ha 4 femmor som tränar, med målvakter. Där har vi spelare från alla miljöer. Från Gottsunda, från Herrlaget och från vår verksamheten.

 

Vilka ledare finns med runt P16/Jun Elit och vilka roller har de? Det är Göran Aspnäs som varit verksam i Hagunda och som är ny för denna säsong. Roger Ohlström som jobbade med mig vid min sida förra säsongen. Även Calle Bergström var med förra säsongen. Daniel Pålsson även han ny från Storvreta. Kommer ha en assisterande roll i Gottsunda och i JAS. Roger och Göran kommer lägga fokus på P16/Elit. Calle Bergström kommer vara med runt H3 och JAS. Jag själv har ett huvudansvar i hela verksamheten. Rollerna är tydliga och det har vi satt tillsammans. Är otroligt glad för alla dessa personer. Dom har otroligt fina egenskaper som en sådan här verksamhet behövs. Vi är förberedda för att ge spelarna det som krävs.

”Elit” finns med som tillägg i beteckningen av juniorsatsningen. Vad innebär det? Kan en utomstående betraktare märka skillnaden? 

Föreningen jobbar tydligt med att det handlar om att satsa, och att ha viljan att lägga ner tiden på innebandy. Där vill vi ge spelare förutsättningar som väljer detta till 100%. Blir en mer kravfylld miljö där, än den pojklagstid som är från 15 år och neråt. En väldigt viktig del är att förbereda killarna inför vad det innebär att vara elitspelare på seniornivå. Det är en tuff resa både mentalt och fysiskt. Handlar väldigt mycket om planering och att coacha dem individuellt med samtal och följa upp hela tiden. Jag hoppas att en utomstående kan se, och förstå att IK Sirius IBK är tydliga med att 75% av spelarna ska vara från Uppland och från egna led på SSL nivå.

Finns det en koppling/samarbete uppåt till A-laget vad gäller t ex utbyteserfarenheter ledare emellan eller dyligt?

Absolut. Vi kommer ha forum där vi ledare träffas kontinuerligt i samband med träningar. Då handlar det om Gottsunda, herrlaget och den verksamhet vi har underifrån som är P16/Junior Elit. Ska vi utveckla spelare för att ta nästa steg. Då gäller det att vi är lyhörda och hela tiden har en dialog tillsammans och lyfter det tillsammans.


Hur tycker du att försäsongsträningen har fungerat? Mycket bra. Vi har verkligen höjt försäsongen på ett riktigt bra sätt. Uppbyggnad till mer explosiv träning som vi är inne i nu. Mats Jällrud startade upp hela försäsongen i maj och startade upp med löpskolning och gav spelarna ett bra program. Sen har vi haft Nenad som hjälpt till med tester och uppföljning. Så är mycket nöjd, och står fast vid att möta oss kommer bli tufft fysiskt sätt denna säsong.

 

Hur ser träningsprogrammet ut i augusti? Vi kommer ligga på 3-5 pass i veckan inklusive träningsmatcher. Vi satte planeringen redan i maj. Så det handlar bara om detaljer nu framåt. Augusti kommer vara den viktigaste månaden för hela P16/Junior Elit. Gruppen ska sätta målsättningar, och vi ledare ska få en bild av vilka som utmanar i de olika miljöerna.

 

Vi pratar ofta om att hitta motivation hos spelarna inför säsong och matcher. Du verkar själv vara en otroligt engagerad ledare på många plan. Hur finner du din egen motivation till att lägga ner den tid du gör på innebandyn?

Motivation skapar man, om man brinner för något. Jag brinner verkligen för utveckling och att utbilda unga spelare. Plus att jag älskar sporten innebandy. Att alltid förbättra träningar och stärka det som redan är bra är en målbild som jag bär med mig varje dag. Kan vakna på nätterna och få en ide. Då måste jag bara skriva ner den. Allt går om man vill, så är det bara.

OK, tack Jonas och lycka till i den kommande satsningen!

Tack!Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners