Tillbaka

Matchreferat Sirius - Helsingborg

Efter en hård(!) och jämn kamp kammar Sirius hem tre poäng, läs om matchen här!

Efter ett speluppehåll på hela 18(!) dagar var det så äntligen dags för match, den näst sista hemmamatchen för i år. För motståndet stod Helsingborg som i och med sin placering ett poäng ovanför Sirius i tabellen är en av Sirius stora konkurrenter om att hamna på rätt sida strecken, varför en seger i denna match kändes mycket angelägen. I sin senaste match hemmabesegrade Helsingborg topplaget AIK, så lätt skulle det dock inte bli. De såg dessutom taggade ut, de vanligtvis blåsvarta Helsingiterna, som för dagen dock spelade i sitt rödgula reservställ som förde tankarna till Cloettas Tom och Jerry-godispåse. Lyckligtvis återfick publiken omedelbart sin fokus när Sirius spelare tillslut flöt ut över spelplanen ackompanjerade av den alltid så pampiga orgelmusiken, genomförd av orgelmästare Andreas Hellkvist vars Hammond XK-3c fick veta att den levde. Ute på plan kunde det noteras att förstafemman idag utgjordes av Barck, Krisandersson, Dan Johansson, Bengtsson och Berlin. Än mer noterbart var dock att endast två femmor tycktes vara matchklädda, tredjefemman satt med överdragskläder vid sidan av bänken. Huruvida detta var ett genidrag eller galenskap (eller både och?) hann ingen av de 527 åskådarna reflektera över, för plötsligt blåstes matchen helt sonika igång!

 

De senaste matcherna har Sirius inte haft riktigt samma höga tempo och press som inledningsvis på säsongen, men idag återgick man till att inleda med att sätta hjärtat i halsgropen på motståndarna i form av riktigt högt tempo. Först är Berlin nära efter att ha dragit sin back, men Jonathan Paulsson i Helsingborgsmålet klarar. Sekunder senare spelar Berlin fram Dan Johansson som nästan får öppet mål, men bollen smeker sig förbi utsida stolpe. Sirius fortsätter skapa en del lägen därefter och konstateras kan att Sirius startat bra! Hög press resulterar dock i att Sirius andra byte i matchen kommer först efter 2.05 – och oroliga åskådare frågade sig om det skulle hålla att spela på två femmor en hel match.

Perioden fortsätter utan något direkt finlir, utan utvecklas mer till en jämn kamp där båda lagen visar upp en stabil defensiv varför inget lag kommer till några direkta lägen, de få gångerna det händer är det dock Sirius som hittat igenom ett kompakt försvar. Halvvägs in i perioden bjuder emellertid Johan Jr Eriksson gästerna på ett jätteläge då han drar iväg en indianare som till och med hade imponerat på Chris Chelios i fornstora dagar. Helsingiten som till följd av indianaren blir helt fri framför mål blir lyckligtvis så ställd av det hela att han misslyckas med avslutet då han nästan föser in bollen i famnen på Petter Nilsson. Phew, tänkte Jr Eriksson, och viftade ursäktande mot Nilsson. Detta friläge är egentligen Helsingborgs enda chans hittills, på egen hand har de mycket svårt att skapa farligheter.

Den i Sirius som ser ut att lida hårdast av att matchas hårt är Martin Bengtsson.  Efter 13-14 minuter får han därför också vila, och in i förstafemman kommer istället Mattias Jällrud som kastas rakt ut i en match som blivit mer och mer bråkig med en hel del hårda närkamper. Med 40 sekunder kvar av perioden får Nilsson en klubba rakt upp i masken utan åtgärd, och kort därefter mopsar sig en Helsingit mot Barck och ger denne en knuff i bröstet, återigen utan åtgärd. Sammanfattningsvis är det en period med stundtals högt tempo, stundtals låst spel där inget lag riktigt hittar igenom motståndarnas försvar. Det är jämt, tufft och hårt, och periodresultatet 0-0 känns lika logiskt som rättvist även om Sirius haft fler bra lägen. Skotten 5-5 indikerar ytterligare att det varit en jämn kamp.

I period två får Jällrud fortsatt förtroende, och tur är det då han efter endast 35 sekunder spelar fram Berlin som rinner igenom sina backar och sätter matchens första mål, 1-0 Sirius! Helsingborg kvitterar sånär omedelbart därefter efter att Petter Nilsson släppt en retur, men Nilsson hugger likt en kobra och är först på sin egen retur. Det hårda spelet fortsätter, och några minuter in i andra får även Jonatan Hedström smaka på detta då han knycklas ihop mellan sarg och vägg efter en närkamp. Av tuffa närkamper i allmänhet men kanske ledningsmålet i synnerhet har dock Sirius fått energi och växlat upp en nivå och börjar i och med det skapa lägen i var och vartannat byte. Berlin bland annat skapar återigen nätrassel, men tyvärr på fel sida målburen. Själva har Helsingiterna fortsatt svårt att skapa något och de får inte en chans till att ställa upp ordnat spel i Sirius zon. Som en liten match i matchen tycks också Nilsson utöva en egen kamp med några av Helsingborgs forwards då dessa envisas med att backa in i honom vid tillfälle, varpå Nilsson hämnas med att sno och kasta iväg den ene Helsingitens klubba.

Som i första perioden kommer Helsingborgs chanser först då Sirius slarvar, och det är också efter ett felpass mellan Siriusspelare som Mika Moilanen är nära att kvittera efter att ha lurat både Krisandersson och Nilsson. Skottet dock tätt utanför. Efter 8.29 har Berlin ett gyllene skottläge, men kapten Kukkola i Helsingborg ser till att han inte får komma till skott. Detta med ojusta medel, varför han bestraffas och får sätta sig i utvisningsbåset. PP Sirius, och in på plan för första gången i matchen kommer Kim Johansson – ett taktiskt smygbyte! En halvminut är allt som krävs, sedan spelar broder Kim fram till broder Dan som utökar till 2-0 för Sirius. Broderligt samarbete, utökad ledning och taktisk triumf av Ahlmark och co. Siriusmål i powerplay är numer lika vanligt förekommande som acne vulgaris hos gemene O’boy-överkonsumerande tonåring.

Efter detta ledningsmål tappar Sirius lite fokus och oreda uppstår i försvarszon, men uppoffrande spel resulterar i att Helsingborg inte lyckas ta vara på den temporära förvirringen. Det hårda spelet fortsätter, grinigheten tilltar och en del spelare tycks ha kontinuerliga beefs med varandra – Joel Ahlin t.ex. finner sig plötsligt omkullvräkt över sargen. 13.31 in i andra perioden är Helsingborg nära att kvittera i form av Sirius Joakim Gustafsson som är nära att rensa in bollen i eget mål, men han lyckas rensa sin rensning på mållinjen och kan andas ut. Spelet vänder sedan, och då plötsligt. 3-0!

Det är Dan Johansson som stormar fram med bollen, frispelar Berlin med en nätt lobb varpå Berlin kyligt bara touchar till bollen som retsamt glider förbi Paulsson och in i mål. Kändes som innebandyversionen av Johan Petterssons patenterade handbollsskruvmål från högerkanten. Strax därefter uppstår litet gurgel mellan Berlin och Kukkola, vad som hände är oklart men att båda är arga är desto klarare. Jättearga, faktiskt. Perioden blåses sedan av, och man skulle kunna tro att perioden slutade 3-0 till Sirius, men då skulle man tro fel. Moilanen hann nämligen med att reducera i slutskedet av perioden, varför ställningen inför sista var 3-1 till Sirius. Skottstatistiken speglar perioden väl där Sirius vinner skotten med 11-3, och det är en riktigt bra period man genomfört.

Period tre inleds med att Sirius återigen förlorar en tekning, och trots att man snurrat runt på olika tekare tror jag bannemig att man ännu inte vunnit någon. Helsingborg inleder sista perioden, föga oförväntat, med en högre press än tidigare och har en hel del boll i början av tredje. De har dock fortfarande extremt svårt att hitta ända fram till Nilsson utan rullar mest runt egen planhalva varifrån få mål blir gjorda. Under denna del av perioden kör Sirius mest på kontringar och har ett par farliga sådana. Först kommer Jr Eriksson och Hedström två mot en, men sistapasset blir för snålt. Därefter kommer Dan Johansson, Jällrud och Berlin tre mot en, men även här misslyckas sistapasset även om Berlin är nära att älga in bollen á la Petter Hansson.

Ännu en tuff närkamp, och nu är det Krisandersson som hamnar på fel sida sargen. Daniel Johansson i Helsingborg tycker Krisandersson faller lätt och kommenterar att han ser stark ut idag, men Krisandersson vet att sarkasm bäst bemöts med ignorering och svarar därför med detta. Under tiden på bänken funderar han dock på en comeback, kommer ut på plan igen och stänker upp bollen i krysset! Nåja, nästan krysset i alla fall, och halvvägs in i sista perioden utökar alltså Sirius ledningen till 4-1. Jällrud är sedan nära att utöka ytterligare, men berövas chansen till detta varför Sirius tilldöms straffslag. Och in på plan för andra gången idag kommer…Kim Johansson! Han springer framåt i rask takt, fintar vänster men går höger och lobbar sedan...strax över! Istället blir det två minuters powerplay för Sirius, vilket ju som tidigare konstaterats allt som oftast resulterar i mål.

Men, Sirius är faktiskt inte ens nära. Helsingborg gör det riktigt bra och efter en kontring är det faktiskt de som med en man mindre har den bästa chansen. Nästan direkt efter får Sirius chansen igen då Fält åker ut för spel utan klubba, eller om det är hårt spel eller kanske en kombination av de båda. Fält själv förstår ingenting och är arg, men argast av alla är kapten Kukkola som är rasande på domarna. Återigen bjuder dock Helsingborg på ett riktigt bra boxplay och är återigen de som är närmast att måla. Känslan är att Siriusspelarna, med all rätt, börjat bli trötta och nu mest spelar av de sista minutrarna.

Med fyra minuter kvar av matchen drabbas Sirius av sin första utvisning, och naturligtvis måste nu Helsingborg göra mål om det ens ska bli spännande. De skapar bra tryck framför Siriusmålet, men närmast att göra mål är Krisandersson efter en snabb kontring. Barck rusar fram för att slå in returen, men blir ojust neddragen av en arg Kukkola – ingen åtgärd av domarna. Barck är uppe på benen igen snabbare än Arnold hinner säga Get down! i valfri scen i Terminator 3 och plöjer över Kukkola på väg tillbaka från mål. Två minuter får han för det, och på vägen ut mot utvisningsbåset utnyttjar han sin längd, stirrar ner på Kukkola och säger några antagligen väl valda ord.

Trots fem mot tre och sedan sex mot fyra lyckas Helsingborg emellertid inte reducera. 4-2 kommer dock i samma stund som Sirius blivit fulltaliga, och klockan visar 19.02. Närmare kommer de inte, utan det sista som händer är att matchens lirare Dan Johansson lobbar bollen över hela planen och in i mål. En mycket välförtjänt seger för Sirius som därmed gett sig själva och oss fans en tidig julklapp.

 

Av: Tomas EnokssonTillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners