Tillbaka

Matchreferat Sirius - Pixbo

Sirius var strået vassare när man tog emot serieledande Pixbo Wallenstam IBK hemma i Fyrishov. Läs om matchen här!

Hemmamatch i Fyrisfortet och denna afton var det serieledande Pixbo som kom på besök varför det onekligen låg en tuff uppgift framför Siriusiterna. Sirius har dock tidigare spelat bra när motståndet varit som tuffast och gjorde bland annat några riktigt bra matcher mot fjolårets SM-finallag Falun och Storvreta. Dessutom har inte Sirius förlorat på hemmaplan, under ordinarie tid, en enda gång hittills denna säsong. Lägg därtill till att Pixbos hittills enda förlust kommit i just Fyrishov så börjar det bli intressant. Mot Storvreta visserligen, men ändå, det behövs ingen examen i sannolikhetslära för att förstå att det var upplagt för fest ikväll.

Festupplägget kunde förresten observeras redan utanför Fyrishov. Från alla möjliga håll dök glada hejaklacksmänniskor upp för att sammanstråla utanför entrén lika välorganiserat som myrstråken i Stabbyskogen alltid sammanstrålar mitt i picknickens epicentrum. Med sig bar de, Siriusfansen alltså, flaggor prydda med John Barcks namn samt konstapelhjälmar och med lite slutledningsförmåga kunde man konstatera att det var den beryktade fanklubben Barcken Fans som var på plats med trummor, megafoner och mycket energi. John Barck har förövrigt gjort mål tre matcher i rad, kanske kan klacken hjälpa honom till fjärde raka idag.

Under uppvärmningen ser Petter Nilsson riktigt het ut i mål och under en av skottövningarna tar han hela sjutton(!) skott i rad och bjuder på flertalet smygnonchalanta enhandsräddningar. Lyckligtvis kliver tillslut tidigare Siriusjunioren Axel Gåve fram och ser till att Petter Nilsson inte får hybris genom att dunka upp skott nummer 18 i nättaket. I den sista skottövningen visar sedan utespelarna att även de är heta idag då i princip samtliga skott går på eller i mål, och antalet skott utanför mål är faktiskt färre än antalet Paradise Hotel-deltagare med fullständiga gymnasiebetyg. Men nu till matchen!


Period 1 inleds med en solklar tekningsseger av Johan Jr Eriksson och strax därefter har Sirius matchens första bra läge när Billy drar iväg ett rappt skott. I samband med startsignalen har också Barcken Fans dragit igång sina hejaramsor och deras John Barck-sjungande stämmor skanderar högt i hallen. Man kan också i matchens inledning notera att Sirius kör på tre femmor, att Pixbos tränare är väldigt verbal och att Dan Johansson är nyklippt.

Efter att Sirius gjort ett bra förstabyte tar sedan Pixbo över i princip helt och hållet och visar varför de är serieledare när de spelar runt bollen snabbt och gör det svårt för Sirius. Siriusiterna spelar dock uppoffrande och majoriteten av Pixbos skott täcks ut eller avvärjs på annat sätt. Sirius själva får mest lita på sina kontringar för att hitta målchanser, och det är i en sådan kontring som Jr Eriksson blir tryckt litet väl hårt intill sargen varför Tim Wiklund i Pixbo får sitta två minuter. Pixbo klarar dessvärre av sitt boxplay utan nämnvärda problem, men Sirius verkar ha fått upp ångan och spelar efter utvisningen bättre i fem-mot-fem-spelet, även om det fortfarande är fördel Pixbo. Framförallt är det många felpassningar från Sirius håll och det ser litet nervöst ut, kanske har de för mycket respekt för de serieledande motståndarna.

11 minuter in i matchen har Sirius återigen en farlig kontring som till och med slutar med att Jr Eriksson sätter bollen i mål, men domaren vinkar avvärjande. Litet oklart varför, men det var mycket folk framför Jon Hedlund i Pixbokassen och det är möjligt att han blev störd. Sirius fortsätter med sina livsfarliga kontringar och bara minuten senare är det Mattias Jällrud som efter att ha bågat igenom halva slottet trycker in den i kassen – men domaren vinkar avvärjande igen! Hela Fyrishov buar och förvirringen är större än när Marcus Oscarsson med hjälp av tre tårtor går igenom regeringens nya budget i nyhetsmorgon.

Två bortdömda mål alltså, men Sirius har åtminstone fått igång sitt spel och det är nu en hård och jämn kamp som utspelas framför de 732 åskådarna. Mindre underhållande blir det inte av att Barcks fanclub varje gång idolen kliver in på plan sjunger ”..när Johnny Barck marscherar in..” och dylika hejarramsor.

Även tredjefemman i Sirius skapar riktigt bra lägen och Joel Ahlin får sånär in bollen efter en fin löpning genom slottet. Ahlin, vars vackert svallande hockeyfrilla för övrigt skulle göra Jaromir Jagr avundsjuk, har i tredjefemman med sig Axel Gåve, Joakim Gustafsson, Joel Norman och Aron Ohlsson. Trots fler bra byten av både dem och övriga kedjor lyckas de dock inte få in bollen vilket även är fallet för Pixbo, och ställningen inför första pausvilan är därför 0-0.

Sammanfattningsvis är det en period där Pixbo har ett stort spelövertag första halvan medan Sirius i anfallsväg mest får hålla sig till kontringar. Sirius spelar dock upp sig ju längre perioden lider och andra halvan av perioden är jämn, men flest farliga chanser har faktiskt Sirius som också vinner skotten med 10-6.


Period 2 hinner sedan knappt gå igång innan Billy är fruktansvärt nära att sätta ledningsmålet när bollen retfullt studsar mellan Hedlund och mållinjen. Knappa minuten senare har Sirius haft ytterligare tre livsfarliga chanser utan att hitta hela vägen in i mål, och det blir därför något av en kalldusch när Erik Svenson åker ut två minuter för otillåten trängning 2.13 in i andra perioden. Sirius gör dock en riktigt bra insats i det efterföljande boxplayspelet och vinner faktiskt skotten med 1-0.

Perioden fortsätter sedan som första perioden slutade, med riktigt hårt och jämnt spel men där Sirius har de flesta farliga chanserna. Andrafemman har halvvägs in i matchen några riktigt bra byten där Jällrud bland annat snurrar upp ett par-tre Pixboiter i ett och samma byte, dock utan att få iväg något avslut. Berlin petar senare nästan in en retur, Svenson skjuter i stolpen och lukten av Siriusmål är så stark att det sticker i näsan likt när man under kemilektionerna i skolan var dum nog att sticka in näsan i ammoniakburken.

Jällrud, som är riktigt pigg idag, kommer litet senare i en kontring ensam mot tre ganska storväxta Pixboiter. ”Inte ska han väl försöka ta sig igenom den där muren helt själv”, tänker nog många innan de hinner konstatera att han redan trollat sig genom dem. Den sista Pixboiten stoppar dock bollen med handen, och även om Barcken Fans skanderar straffslag får Sirius nöja sig med en utvisning. Även detta powerplay ser ut att sluta mållöst för Sirius, men med fem sekunder kvar rullar de runt så snabbt att Peter Berlin, på pass från Dan, får öppen kasse. Kombinationen Berlin och öppen kasse kan förstås bara sluta på ett sätt, och 16.24 in i andra perioden tar Sirius ledningen med 1-0.

Mycket mer hinner inte hända och inför sista pausvilan är ställningen 1-0 till Sirius som återigen vinner skotten, denna gång med 5-4. Mycket rättvis ledning, och också mycket underhållande spel trots att det tack vare två vassa målvakter är väldigt målsnålt.


Period 3 går sedan av stapeln och det hinner dessvärre inte ens gå en minut innan Pixbo har kvitterat efter att Kasper Hydén stänkt in ett skott från högerkanten. Kanske får Sirius fjärilar i magen av denna kvittering, för plötsligt börjar de precis som de gjorde i inledningen av matchen att slarva med sina passningar, och efter ett misslyckat inspel i anfallszon kan Pixbo kontra in 1-2. Annars påminner tredje perioden om den första, Pixbo har mest boll medan Sirius är livsfarliga i sina kontringar.

5.42 in i matchen har Barck bollen i backposition och laddar för ett antagligen rungande slagskott, men han lurar sedan skjortan av Pixboiterna när han istället drar iväg en stenhård markare till Dan vid bortre stolpen och kvitteringen är ett faktum, 2-2 alltså!

Halvvägs in i sista perioden börjar Sirius ta över spelet och under två-tre minuter rör faktiskt Pixbo knappt bollen, och lukten av Siriusmål gör sig återigen påmind när Sirius besöker Pixbos målområde lika frekvent som Billy Nilsson måste besöka hårgeléaffären. Axel Gåve bland många andra är nära när han från nästan halva plan hux flux drar iväg ett kanonskott som blir problematiskt för Hedlund. 13.33 är det sedan Pixbos tur att vara nära mål i en tre-mot-en-kontring, men Barck utnyttjar sin stora kroppshydda när han utsträckt täcker avslutet. Sekunden senare är det Sirius i form av en helt ren Berlin som kontrar, och Berlin drar snyggt ner Hedlund som dock likt Barck tidigare sträcker ut sin långa kropp när Berlin bara ska lägga in bollen i mål.

Det händer så mycket på en gång nu att det är svårt att hänga med, och antagligen är det därför man knappt hinner se hur Berlin strax efter detta får in bollen bakom Hedlund från snäv vinkel. 13.58 och 3-2 Sirius. Blott 63 sekunder senare har ytterligare två mål, ett för varje lag, ramlat in och ställningen är plötsligt 4-3. Bägge målen satt stenhårt i kryssen där Sirius mål sattes av Jr Eriksson och med 15.01 på klockan är det återigen uddamålsledning för Sirius.

Med tre minuter kvar tar Pixbo time-out för att samla krafter inför en sista anstormning. Man tar även ut Hedlund i kassen för att spela sex mot fem och tiden går riktigt långsamt med Siriusögon sett. Sista minuten blir smått kaotisk med Siriusiter som offrar sig och täcker skott och gör allt de kan för att vara i vägen för Pixbo, och man gör det så framgångsrikt att Pixbo inte får in någon kvittering, 4-3 står sig tiden ut!

Sirius slår därmed serieledande Pixbo på hemmaplan trots två bortdömda mål och man gör en oerhört bra match. Även om Pixbo har mest boll är det en mycket rättvis seger då Sirius hade överlägset flest målchanser, men Hedlund i Pixbokassen gör en bra match och utses precis som Petter Nilsson till matchens lirare i sitt lag. Tre poäng mot serieledarna alltså, även om vi statistiskt bevandrade redan hade räknat ut att så skulle bli fallet.

Av: Tomas Enoksson

 

 

 

 

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners