Tillbaka

Matchreferat Sirius - Linköping

Efter poäng i sex raka matcher åker Sirius tillslut på en förlust när man tar emot Linköping hemma. Läs om matchen här!

Blott tre dagar efter den enormt viktiga segern mot Mullsjö i måndags var det åter dags för en sammandrabbning hemma i Fyrisfortet. Efter sex raka matcher utan förlust och 16 poäng av 18 möjliga har det på stan diskuterats om huruvida något lag skulle kunna få stopp på detta ångande segertåg. Motståndare för dagen, Linköping, har i sitt bagage en närapå omvänd form där man förlorat de fyra senaste matcherna. Likväl ligger man ovanför Sirius i tabellen och garanterat mycket angelägna om att ta årets första seger varför det var upplagd för en stenhård kamp denna afton.

Publikmässigt såg det betydligt bättre ut än senast, men den tidigare nämnda fattigveckan gjorde sig fortfarande påmind. Påpekas bör dock att det visade sig ha slagits rekord under Mullsjömatchen för antalet webbtittare, så även ikväll fanns alldeles säkerligen en uppsjö av Siriusfans med i digital närvaro.

Saker att konstatera inför matchstart var följande: Trots många copycats får ingen till Billy Nilssons frisyr lika bra som Billy Nilsson själv, Sirius har köpt in två eldkanoner för att matcha lagets glödheta form och Johan Kapple i Linköping är obehagligt lik Tormund Giantsbane i Game of Thrones.

 

Period 1 inleds i ett rasande tempo första minuten för att sedan lugna ner sig något. Första bra läget har Linköping efter snabbt sidledsspel. Petter Nilsson glider från vänster till höger som om han vore friktionslös och reder ut det hela. Frånsett Sirius första byte är det sedan Linköping som har mest spel och som dessutom effektivt stressar fram misstag i Siriusiternas uppspel. 3.29 in i perioden kan inte Sirius stå emot längre när Linköpings två Marcusar tillsammans ordnar 0-1. Det är Marcus Karlsson som från bakom mål lobbar in bollen till Marcus Johansson, som tyvärr gör det riktig läckert när han volleybollar in den bakom Petter Nilsson.

Matchen fortsätter sedan med en liknande matchbild där Linköping har mest uppställt spel, och första farliga Siriusläget kommer först efter sex minuter efter ett skott från Axel Gåve från halva planen där Christoffer Carlsson sånär kan styra in bollen. Matchbilden ändras emellertid till det bättre cirka åtta-nio minuter in i perioden vilket också resulterar i en Linköpingsutvisning efter att Carlsson ojuste stoppats längst sargen. Sirius bjuder sedan i vanlig ordning på ett mycket bra powerplay där bollen går som ett snöre mellan spelarna, men trots detta och många bra chanser blir det inget mål.

Linköping börjar efter detta att återigen ha litet oroväckande mycket uppställt spel, och för Sirius del är det under långa stunder bara förstafemman som lyckas skapa målchanser framåt. Det är också dessa herrar som tillslut vaskar fram 1-1 efter ett fenomenalt byte som slutar med att Johan Jr Eriksson hittar ett snabbt inspel till Billy som kan panga in bollen bakom en chanslös Linköpingitmålvakt. Med 30 sekunder har John Barck ett bra läge att sätta 2-1, men han tar i så hårt att han missar bollen varför första perioden slutar 1-1. Skotten rapporteras som smått osannolika 8-2 med tanke på att Linköping varit klart mest spelförande, men oavgjort får nog ses som rättvist ändå.


Period 2 börjar sedan och Sirius kör nu bara på två femmor, det är möjligt att man även avslutade första perioden så. Kanske är det denna manskapsnedskärning som ger resultat, för andra perioden inleds jämnare än föregående period. Både lagen försvarar sig bra och även om lägen skapas är det ont om bra chanser, kanske mest för Sirius dock. 5.06 in på andra åker Niklas Wallén ut efter att med ett slag hindrat en Linköpingit från att komma till avslut. PP Linköping, som snabbt visar att Sirius inte är SSL:s enda lag med ett giftigt powerplay och efter att ha rullat runt bollen riktigt snabbt sitter 1-2 bakom en chanslös Petter Nilsson.

Halvvägs in i matchen börjar successivt dagens domare att hamna i centrum, då vare sig publik, Sirius eller Linköping tycks vara särskilt nöjda med deras beslut och under några minuter består ena Linköpingtränarens vokabulär enkom av orden åh, herre och gud. Efter att Sirius haft det jobbigt under en ganska lång period börjar det med fem-sex minuter kvar av perioden plötsligt att se bättre ut igen, och tack vare framgångsrik, hög press börjar Siriusiterna vinna boll på offensiv planhalva. Med cirka en minut kvar uppstår det kaos efter att Billy genomfört en soloräd och brutalt stoppats av diverse yxhugg och fällbommar. Straff skanderar publiken, men det blir inte ens utvisning utan bara frislag i förstaläget.

Andra perioden slutar därmed 1-2, och även detta får ses som rättvist. Sirius avslutar perioden bra men har det riktigt jobbigt under långa perioder.


Period 3 drar igång och då det endast skiljer ett mål mellan lagen kan givetvis vad som helst hända. Tyvärr är det fortsatt domarna som ofta hamnar i centrum, bland annat i starten av tredje efter att Jr Eriksson berövats bollen med till synes väldigt ojusta medel. Den upproriska stämningen avtar tillslut, och då passar Linköping på att utöka till 1-3. Det är Martin Fritzell som gör målet även om det mest ska tillägnas assisterande Gustav Hovlund som kan ha bjudit på säsongens hittills snyggaste assist.

Sirius får dock upp ångan efter detta och fem minuter in i sista perioden börjar det lukta Siriusmål. Det märks bland annat att poängligaledande Billy Nilsson är frusterad över målens frånvaro och han gör räd efter räd för att få in bollen. Tiden går snabbare och snabbare, och trots en hel del Siriuschanser tycks Linköping kontrollera matchen relativt väl. 11.06 är Billy och Linköpingskaptenen involverad i någon form av gruff framför mål varför ena domaren blåser av. Han kräver tre gånger att herrarna ska skaka hand med varandra, men detta gör de inte utan munhuggs istället och tillslut ger domaren upp.

Domarna ja. De tycks inte vara populära denna match, vare sig hos hemmalaget, bortalaget eller publiken och de tycks under perioder köra på devisen att ”om jag låtsas som att jag inte såg det så hände det inte”. Med anledning av detta börjar det bli än grinigare på plan och även om det är målsnålt är det en underhållande innebandy med ett blixtrande omställningskrig som publiken får ta del av. 15.35 tar Sirius time-out, och efter detta tror jag Billy spelar non-stop som om han är inkapabel att producera mjölksyra.

I slutminuterna känns det som om domarna helt tappat kontrollen och antalet märkliga beslut överstiger antalet dödsfall i valfritt avsnitt av tidigare nämnda serie Game of Thrones, och då är det förstås illa. Sirius trycker på ordentligt för en reducering, men den kommer aldrig utan 19.27 kan gästerna sätta 1-4 i tom kasse. Sirius segertåg har därmed stannats upp, men givetvis endast för en mycket kort paus för att, förhoppningsvis, starta upp igen redan på söndag då man gästar AIK.

 


Sirius–Linköping 1–4

(1–1, 0–1, 0–2)

Första perioden: 0–1 (3.29) Marcus Johansson (Marcus Karlsson), 1–1 (17.44) Billy Nilsson (Johan Eriksson). Skott: 8–2.

Andra perioden: 1–2 (5.54) Matej Jedrisak (Hampus Dargren). Skott: 3–4.

Tredje perioden: 1–3 (0.57) Gustav Fritzell (Martin Hovlund), 1–4 (19.27) Tobias Gustafsson (Anton Karlsson). Skott: 4–4.

Utvisningar, Sirius: 2x2 min, 1x10 min. Linköping: 2x2 min.

Publik: 607


Av: Tomas Enoksson

 

 

 

 

 

 

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners