Tillbaka

Matchreferat Sirius - Höllviken

Efter en trevande inledning vaknade Sirius till liv och bjöd i sista perioden på ett målkalas som heter duga. Läs om matchen här!

SSL:s näst sista omgång stod för dörren denna sista dag i februari, och det var upplagt för en rafflande match för de 861 tillresta åskådarna. Uppvärmda bör publiken redan ha varit inför matchstart efter den nervkittlande avslutningen på damernas tremil, där Charlotte Kalla först gick in i väggen för att sedan återuppstå och ta medalj. Men vad sjutton detta har med dagens sammandrabbning i Fyrishov att göra, det tar vi först senare.

Sirius skulle ta emot Höllviken tillhörande den lilla orten med samma namn i sydvästra Skåne, en ort belägen så nära Danmark man kan komma utan att få näsan full av stekos av den røde pølsen. Och ja, deras skånska var bredare än vad Sverige är avlångt varför det var omöjligt att försöka snoka kring vad gästerna diskuterade inför matchstart. Det är inte heller bara rent geografiskt som man hittar Höllviken långt söderut, man gör så även i tabellen där de för att undvika ett kval om nedflyttning till Allsvenskan var illa piskade att vinna idag.

Sirius däremot slåss om en slutspelsplats, där en vinst idag skulle ta dem väldigt nära en sådan medan en förlust skulle göra det desto svårare – men inte omöjligt. Två lag i ett enormt behov av seger med andra ord och det var sannerligen upplagt för en rysare.

 

Period 1 inleds först efter att det slagits fast huruvida Sirius hemmadräkter var blåsvarta eller guldvita (de konstaterades vara blåsvarta), och Sirius förstafemma drar genast upp ett fasligt tempo.  Inom loppet av en minut har de redan skapat ett par-tre farliga lägen och känslan är att Höllviken kommer få det tufft idag, en känsla som stärks än mer två minuter in i matchen när Petter Nilsson i Siriuskassen limmar ett hårt(!) slagskott så oberört att det borde anses som oförskämt.

Men sedan händer det något. Plötsligt stämmer Sirius spel inte och det sjabblas en hel del med bollen, tempot dras ned ordentligt och båda lagen verkar påverkade av sina nerver. Höllviken kommer också in mer och mer i matchen och det bjuds på en jämn kamp, även om det sistnämnda stundtals lyser med sin frånvaro varför det under vissa minuter är helt knäpptyst i hallen – både bland spelare och publik.

Än mer tyst blir det ca sju minuter in i första perioden när Höllviken efter ett frislag nere Sirius högra hörn spelar sig fram till öppet mål där Jacob Rubensson inte gör något misstag utan sätter  0-1 medan Siriusiterna står som koner. Minuten därefter får gästerna ännu ett frislag i offensiv zon och sätter efter en inte alltför avancerad variant 0-2, och Siriusiterna känns ur gängorna. Det passiva, tysta spelet fortsätter från Sirius sida vilket även påverkar publiken, och efter halva perioden är det så tyst i Fyrishov att man under några minuter kunde höra sekundvisaren på min nya MVMT Rose Gold-klocka ticka från andra sidan hallen. 

12 minuter in i första perioden bryts emellertid tystnaden när en åskådare ställer sig upp och gormar ”rolig innebandy, spela för fan!” vilket inte ens det ger någon effekt. Med fem minuter kvar får Dan ett gratisläge helt ren framför mål efter ett misslyckat pass av en Höllvikelit, men Carl Hansson i kassen reflexräddar skottet. Strax därefter åker Johan Jr Eriksson ut för ett slag som såg ut att komma från ren frustration, men det följande boxplayet reder Sirius ut utan några större svårigheter. Det frustrerade spelet fortsätter i periodens avslutande minuter, även om Mattias Jälla Jällrud skapar viss oreda i Höllviken och gör livet surt för deras försvarare. Ja, när Jälla är igång påminner han om valfri maskin vars onoff-knapp fastnat i on-läge.

Sammanfattningsvis en period som Sirius inleder bra för att sedan bjuda på sin kanske blekaste period hittills denna säsong, där i princip ingenting tycktes stämma. Under paus gjorde orgelmästare Andreas Hellström sitt bästa för att få liv på publiken genom att gå lös på sin Hammond XK33c och bjuda på en raffig tolkning av Queens hit Don’t stop me now, och nog blev det litet mer fart på åskådarna.

 

Period 2 drar igång efter att ordentligt sammanbitna Siriusiter intagit sina platser, och efter att under första perioden ha gått in i någon form av vägg tycktes man nu, likt Kalla tidigare idag, ha återuppväckts från de döda. Håll nu i hatten.

1-2 kommer efter bara en minut efter att Erik Svenson slagit in sin egen retur efter fint pass från Peter Berlin. Minuten senare drar Billy Nilsson upp bollen i vänsterklykan på pass från Jr Eriksson, och när Erik Svenson blott 30 sekunder senare tjongar in 3-2 från halva plan har Sirius vänt 0-2 till 3-2 på mindre än två minuter. Ja, det är inledningsvis ett helt annat Sirius än i första perioden och Höllviken hänger plötsligt inte med.

Enligt filmen Strapped Up brukar engelska fångar under uppror, iklädda endast kalsonger, smörja in sina kroppar med babyolja för att på så sätt försvåra för vakterna att få grepp om dem i närkamperna. Ungefär så ser det ut när Peter Berlin, förvisso något mer påklädd, sex-sju minuter in i andra glider igenom hela Höllviksförsvaret som en blöt spagettisträng. Mål blir det dock inte utan istället åker han ut för slag strax därefter.

Under de efterföljande två minuterna med ojämnt manskap är det oklart om det är Sirius som spelar bra i boxplay eller Höllviken som spelar dåligt i powerplay, antagligen en kombination, men det blir i alla fall inget mål. När Sirius sedan blir fulltaliga igen har de inte alls samma spel som de hade i inledningen av perioden, och 13 minuter in får plötsligt Höllviken ett jätteläge från ingenstans vilket man också utnyttjar och därmed kvitterar till 3-3. Sirius svarar dock omgående när Calle Kostov-Bredberg avlossar sin bössa från långt håll, och även om skottet inte ser alltför otagbart ut slinker den in bakom Hansson i Höllvikskassen. 4-3 Sirius!

Det röriga spelet fortsätter dessvärre efter utökningen och en sporadisk hönsgård uppstår hos båda lagen resulterande i en del busvisslingar från publiken och överlag röriga spelsekvenser. I sista minuten jobbar John Barck fram två utvisningar, och med tjugo sekunder kvar kan Dan Johansson utöka till 5-3 på pass från Billy, i spel just fem mot tre. Detta resultat står sig perioden ut, och en rörig period till trots är det en period som Sirius vinner med hela 5-1.

 

Period 3 inleds med att mycket gladare Siriusiter än tidigare intar sina platser, och man gör det dessutom i powerplayuppställning – och håll nu i hatten igen. Efter 18 sekunder sätter Jr Eriksson 6-3 i powerplay, och bara sju sekunder senare sätter Mattias Jällrud 7-3 efter en ordentlig målvaktstavla varpå Höllviken byter målvakt. Ut med Carl Hansson, in med Fredrik Radlert.

Som tidigare nämnt skulle en icke-vinst omöjliggöra att Höllviken slapp nedflyttande kval, så sju minuter in på sista perioden tar gästerna ut sin nyinsatta målvakt. Att spela med tom kasse med tretton minuter kvar av matchen kan nästan bara sluta på ett sätt, och det tar inte lång tid förrän Sirius sätter 8-3 i denna tomma kasse i form av Jälla på pass från Berlin. Fredrik Sjöstedt utstöter då ett dödsvrål av sådan art att det får William Wallaces dito i filmen Braveheart att blekna. Hans frustration håller i sig när han halvminuten senare gör en fruktansvärt ful eftersläng på Petter Nilsson långt efter dennes blockering, och för det belönas han med fem minuters utvisning.

I början av andra och tredje perioden skulle ni hålla i hatten, men nu bör ni nog även hålla i mobilen, plånboken och mustaschen. Först gör Berlin 9-3 på fint pass av Billy, och 30 sekunder senare placerar den senare själv in 10-3 i bortre krysset. Därefter gör Barck två snarlika mål i Tomas Holmström-position inom loppet av 18 sekunder, assisterad av först Dan och sedan Berlin. Berlin sätter sedan 13-3 och Sirius har då gjort fem powerplaymål på tre och en halv minut.

Den hete Berlin orsakar sedan straff för moståndarna som dock inte förvaltar denna eller det efterföljande powerplayet. Det blir inte heller mer mål i matchen som därmed slutar 13-3 med de lustiga periodsiffrorna 0-2, 5-1 och 8-0. Tung förlust för Höllviken som nu inte bara är klara för kval utan även blir ordentligt utskåpade, medan Sirius tar ett stort kliv närmare slutspel där en vinst i sista omgången säkrar en plats där åt dem!

Av: Tomas EnokssonTillbaka till toppen
 

Kommentarer

319
04
mar
2015
( bild saknas )Tomas Enoksson
2 inlägg

Tyck till om detta inlägg

COMMENT-VOTE
319
+-
0 röster

Highlights 

4 mar 2015: Hej Jesper,

Highlights från matchen finns på Sirius Facebook-sida (IK Sirius IBK)!

/Tomas
 
 
317
04
mar
2015
( bild saknas )jesper
211 inlägg

Tyck till om detta inlägg

COMMENT-VOTE
317
+100%
1 röster (Du har redan röstat)

highlights 

4 mar 2015: menade förstås mot höllviken
 
 
316
04
mar
2015
( bild saknas )jesper
211 inlägg

Tyck till om detta inlägg

COMMENT-VOTE
316
+-
0 röster

highlights 

4 mar 2015: highlights mot mora?
 
 
314
04
mar
2015
( bild saknas )jesper
211 inlägg

Tyck till om detta inlägg

COMMENT-VOTE
314
-100%
1 röster (Du har redan röstat)

highlights 

4 mar 2015: highlights mot mora?
 
 
 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners