Tillbaka

Matchreferat Sirius - Helsingborg

I en stenhård kamp drar Sirius det längsta strået och kniper två blytunga poäng. Hoppet om slutspel lever än!

Hemmamatch i Fyrishov, och med tre omgångar kvar av säsongens grundspel är det kring SSL:s slutspelsstreck tightare än kön utanför Rosa Pantern en lördagsnatt efter löning. Mellan Växjö på sjätteplats och Sirius på tiondeplats skiljer det endast två poäng, och för att ha häng på någon av de sista slutspelsplatserna är en seger i princip ett måste för Sirius. Motståndare för kvällen denna afton var Helsingborg, i tabellen belägna något ovanför den tighta klumpen kring slutspelsstrecket men likväl i behov av poäng för att säkra ett slutspel varför det var upplagt för en stenhård kamp.

Under uppvärmningen kunde det konstateras att gästande Helsingborg var märkbart nervösa inför denna match, dock inte på grund av sjabbel i uppvärmningsövningarna eller dylikt. Istället hade man missat att ta med bortastället och fick därför spela i Sirius dito, vilket skapade viss förvirring då alla Helsingiter sprang omkring med Siriustillhörande efternamn på ryggen. Till Helsingborgs försvar kan påpekas att deras hemmatröjor inte är direkt lika Sirius hemmatröjor varför det inte är helt klart varför de inte kunde spela i dem.

Denna viktiga match till ära bjöd diverse Siriussponsorer åskådarna på fri entré resulerande i en relativt folktät publik. Dessutom var TV4 på plats för att sända matchen på tv, vilket gjort avtryck på flera sätt. Lagens spelarbänkar har bytt sida, Siriusklädda cheerleaders dansade i gångarna och en vänlig men bestämd TV-snubbe gav klara-färdiga-gå-tecken till domarna inför varje periodstart.

 

Period 1 drar igång först efter att just ovan nämnda snubbe efter lång väntan gett sitt klartecken, och kanske var det den långa väntan som fick Johan Jr Eriksson att bli kall och därför förlora den inledande tekningen. Siriusiterna hänger emellertid inte läpp för detta utan redan en minut in i första perioden hänger Mattias Jälla Jällrud 1-0 på pass från Erik Svensson. I sin 22:a match för säsongen sätter alltså den i år 22-åriga Jälla 1-0 1.10 in i första perioden, och ett sus hörs bland åskådarna när de konstaterar att 10110 i det binära talsystemet motsvarar just siffran 22.

Drömstart talas det också om bland åskådarna, och en än bättre sådan blir det efter att Peter Berlin kan trycka in 2-0 i powerplay drygt tre minuter senare på assist från Dan Johansson.

Smak-, dröm- och kalasstart från Sirius alltså, men efter detta börjar Helsingiterna att successivt ta över spelet något. Till en början har de visserligen mycket uppställt spel i förhållande till Sirius, men de kommer inte till några bra lägen utan drar mestadels iväg långskott som blir plockpotatis för Petter Nilsson i Siriuskassen. Efter att halva perioden spelats kommer de dock närmare och närmare inpå Nilsson, och gästerna visar tydligt att de skakat av sig chockstarten.

Cirka 15 minuter in i första akten hamnar bollen plötsligt, efter litet studs och oreda framför Helsingborgs målgård, hos en helt ren Dan som dock skjuter över trots helt öppen kasse. Minuten därefter kan istället Marcus Gullstrand reducera för gästerna, för att bara 11(!) sekunder efter detta se sin lagkamrat Kristoffer Fält kvittera till 2-2 efter ett långskott direkt efter tekning som på något sätt letar sig in mellan Petter Nilssons ben. Riktig kalldusch för Sirius som istället för 3-0 åker på 2-2 inom loppet av en minut.

Helsingborg drar upp tempot ytterligare efter sin kvittering, och i de avslutande minuterna av perioden får Nilsson det riktigt hett om öronen men kan med hjälp av övriga Siriusiter stå emot och gå in i första pausvilan med ställningen 2-2. Det är en period som Sirius börjar klart bäst, men sedan är det fördel för gästande Helsingborg och Sirius ska nog vara glada över att ha oavgjort ändå vilket även skotten 5-12 indikerar.


Period 2 får klartecken att dras igång, och denna gång är det Helsingborg som får en smakstart på perioden då de kan ta ledningen med 2-3 innan första minuten ens är spelad där Daniel Johnsson utnyttjar en kontring väl. Helsingborg fortsätter också att hålla i taktpinnen precis som i andra halvan av första perioden även om antalet farliga chanser de skapar inte är alltför många. Cirka åtta minuter in är det Billy Nilssons tur att mer eller mindre missa öppet mål, denna gång dock från en väldigt snäv vinkel och på ett svårt pass. Precis som i första perioden kommer olyckorna två och två, och precis efter denna miss åker John Barck ut för obstruktion. Helsingiterna bjuder på ett bra powerplay, och efter att ca halva är spelat kan Jani Kukkola trycka in 2-4 från pointposition, 9.47 in i andra perioden.

Kanske vaggas Helsingborg in i en falsk trygghet efter detta, för plötsligt blir det ett jämnare spel och Sirius börjar successivt skapa mer och mer och reducerar tillslut till 3-4. Dan står för assisten och målet står Jr Eriksson för efter att ha varit framme på returen. Sirius får än mer vind i seglen efter detta och drar igång ett fasligt tempo varpå det stundtals skapas lite hawaiiaktigt, böljande spel. Med ungefär tre minuter kvar är Jälla nere i ena Helsingithörnet och sliter som ett djur och får också med sig en utvisning som inte verkställs förrän minuten senare tack vare bra spel av Sirius i sex mot fem. Under powerplayet producerar Sirius livsfarliga chanser på löpande band och ramverket i Helsingsborgskassen vibrerar stundstals mer än stämbanden hos en tonåring i målbrottet, men in letar sig bollen aldrig. Med sekunder av perioden får en Helsingit ett jätteläge då han kommer fri mot Petter Nilsson där den senare dock klarar både skott samt retur.

Den andra perioden blir i viss mån spegelvänd jämfört med den första. Helsingborg inleder bäst där Sirius dock känns som det hetare laget den andra halvan av matchen, och även skotten spegelvänds sånär till 13-6.

 

Period 3 påbörjas och snabbt kan man notera att Sirius nu gått ner på två femmor. Spelet är jämnt, men det skiljer sig något från tidigare då det nu tycks vara Sirius som får till mest uppställt spel medan Helsingiterna mestadels lurar på kontringar.  Efter fyra minuter dundrar Erik Svenson in i slottet och avlossar ett skott som tar i armbågen på Helsingborgs burväktare. Bollen studsar sedan ner och ungefär samtidigt som den passerar mållinjen rensas bollen snabbt ut, men lyckligtvis är den ena domaren välplacerad intill målet och bekräftar att bollen faktiskt är över mållinjen. 4-4 alltså, 4.20 in i den sista perioden!

Barcken Fans är förövrigt på plats och har gjort ett enastående jobb under hela matchen med högljudda hejaramsor, och efter reduceringen bjuder de även på sin kanske mest nykomponerade sådan i form av ”Ingen får spotta, på vår nummer åtta”.

Sex-sju minuter in i perioden har tempot dragits upp ytterligare och det är en riktig underhållande match åskådarna får beskåda, och än mer underhållande blir det för hemmapubliken åtminstone 8.21 in i perioden när Berlin sätter sitt andra mål för kvällen. Assisten står Jälla för, som återigen föredömligt jobbat fram bollen nere hos motståndarbackarna. 5-4 till Sirius!

Även denna period råkar Sirius dock ut för dubbla olyckor. Först åker Krisandersson ut för otillåten trängning vilket känns väldigt billigt. Efter att Siriusiterna slitit som djur och hållit undan trots ett riktigt bra powerplay av gästerna åker man sedan ut igen på grund av för många spelare på plan. Gästerna bjuder återigen på ett bra powerplay med snabba passningar, men Siriusiterna försvarar sig otroligt bra och låter inte många skott leta sig fram till Petter Nilsson. Sirius reder alltså ut två boxplay i rad och det känns efter detta som att de har ganska bra kontroll på matchen, men bara för det sitter plötsligt 5-5 efter en styrning som ställt Nilsson i Siriuskassen. Sirius trycker på ordentligt de sista minuterna i jakt på segermålet, men närmare än Billy Nilssons stolpträff med 20 sekunder kvar kommer man inte och matchen går till förlängning. Halvvägs in i denna får Billy revansch när han säkert sju-åtta meter ifrån mål drar iväg en dragare som letar sig hela vägen i mål, och Sirius tar därmed den oerhört viktiga extrapoängen. 6-5 efter sudden, och med endast två omgångar kvar lever drömmen om slutspel fortfarande i allra högsta grad!


Av: Tomas Enoksson

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners