Tillbaka

Matchreferat Sirius - Falun

Efter en hård och jämn kamp går Sirius poänglösa för första gången denna säsong.

Onsdagskvällar spenderas bäst i form av åskådning av toppmöten i Svenska Superligan, och just idag bjöds det på ett sådant då de regerande Svenska mästarna IBF Falun skulle försöka att ta sig an de hittills, i full tid, obesegrade Siriusiterna. Att Sirius framfart i högsta serien redan har satt sina spår i innebandyuppland är inte svårt att notera. Fyrishov var mer välfyllt än tidigare, högljudda Siriusklackar på var sin sida planen översköljde varandra med innovativa hejaramsor och vid spelaringången hängde ett helt gäng ungdomar, uppspeedade på choklad och burkcola, ivrigt inväntandes den annalkande spelarinmarschen. Så kom de ut till slut, Siriusiterna, och publiken tjöt, hela Fyrishov skakade och tjock rök pumpades ut i takt till spelarnas inträde. Det var uppdukat för fest, och om allt bara gick planenligt förväntades desserten smaka mumma.

Faluns tröjor, apropå mumma, hjälpte till att ordna en festlig stämning. Utöver sina skrikrosa tröjor, Falu rödfärg till trots, tycktes i princip samtliga spelare nyttja helgula klubbor som dessutom ackompanjerades av matchande helgula vattenflaskor på bänken. En grafisk kakofoni av gult och rosa alltså, där det råder oklarheter kring huruvida det är resultatet av ett taktiskt genidrag i syfte att förvilla motståndare eller bara en färgkombination som slagit igenom i Dalarna. Hursom, klockan slog 19 och matchens sattes igång.


Period 1

Åtta sekunder tar det innan Peter Berlin är riktigt nära att sätta ledningsmålet. Efter ytterligare tre sekunder byter Sirius, och 20 sekunder senare har de bytt igen. Korta snabba Siriusbyten alltså, och kanske började Falun undra hur detta skulle sluta. Första tre minuterna tillfaller nämligen helt klart Sirius som inleder matchen med en enorm press, varför det kändes smått orättvist att det var landslagsspelande Galante Carlström som får sätta matchens första kasse - detta efter en snabb omställning. Lite böljande spel följer där det dock skapas ordentligt tryck varje gång Sirius förstafemma är inne. Efter vad som skulle visa sig bli litet symptomatiskt denna match resulterar individuellt slarv i ytterligare en Faluitomställning och Alexander Rudd, även han en landslagsman, kan sätta 0-2 sju minuter in i andra. Ett skott som dock inte såg otagbart ut, men bollen letade sig ändå in bakom Tobias Steineck.

12 minuter in i matchen uppstår lite gurgel bakom Måns Parsjö-Tegnér i Falumålet då Martin Bengtsson och Faluns Adam Fernqvist krokade ihop med varandra. Vad som egentligen pågick vet nog ingen, men det påminde om en omgång Twister som spårat ut ordentligt en sen efterfest. Kort därefter får Sirius ett frislag i bra läge, men skottet tar i täck. Kontring uppstår och Alexander Rudd blir plötsligt fri med Steineck som dock klarar det hela, varpå Rudd frambringar ett avgrundsvrål av sådan kaliber att Ronja och Birks vårskrik plötsligt känns aningen blekt.

Efter 17 minuter får Sirius en gyllene chans att reducera i form av PP, detta då en Faluit lite lömskt greppat och slungat iväg Jr Erikssons klubba. Sirius ställer upp med första PP-formationen och skapar en hel drös farliga chanser, Berlin träffar bland annat insida stolpe varpå bollen retfullt studsar längst mållinjen – men in studsar den inte. Men, 19.22, strax efter att Falun blivit fulltaliga, är det plötsligt Sirius som kan näta efter en snabb omställning! Det är Markus Nordlindh som backhandsnärtar in bollen efter en fin framspelning av Kim Johansson. Fint avslut på perioden, tänkte många men satte då kaffet i halsen när Rasmus Edström med två sekunder kvar stänkte in 1-3 från långt håll. Snopet, sa Bull.

Sammanfattningsvis inledde Sirius piggt, men överlag klar fördel Falun. Sirius bjuder på mycket bakåt, mycket på grund av enkla individuella misstag. Ett flertal frislag schabblades också bort och en del skott i täck renderade i farliga kontringar.


Period 2

Mittperioden inleds med att Jr Eriksson trippelavslutar från nära håll, men en blandning av flyt, reflexer och ren skicklighet från Faluitkeepern stoppar den potentiella reduceringen. Spelet böljar sedan fram och tillbaka, där dock Sirius har de kanske klaraste målchanserna i form av Berlin i kvadrat – men det vill sig inte riktigt för Berlin idag. Hårt jobb av denne man resulterar dock i en Faluitutvisning, sex minuter in i andra akten.

När Sirius rullar på bra i PP, då går det undan på riktigt. Som på en tennismatch får publiken nästan nackspärr efter en klappklappspelsekvens där sidledspassen avlöste varandra på löpande band, och självaste Igor Larionov hade säkerligen blivit en smula imponerad. 2-3 var ett faktum, målskytt Kim Johansson. Utöver individuellt slarv resulterandes i snabba omställningar skulle även psykologiskt jobbiga mål visa sig bli symptomatiskt denna onsdagsafton. Efter att Sirius är centimetrar från att kvittera kan istället Falun vända och göra mål på den efterföljande kontringen – efter oreda i Siriusförsvaret.

Strax därefter är Sirius nära en snabb replik, men det vill sig återigen inte riktigt för Berlin som träffar insida ram under ett fint Siriusanfall. Marginalerna har hittills inte varit på Sirius sida. 13:37 (en tid som får de colaburksdrickande ungdomarna att fnissa) in i andra åker sedan Calle BK på en utvisning, och Falun ställer upp med en PP-formation innehållandes en handfull skara landslagsspelare. Sirius kämpar dock på bra i boxplay och klarar ut det hela, mycket tack vare Steineck i mål som bjuder på ett par mycket fina räddningar. Direkt efter fulltaligheten är Berlin återigen nära, och kort därefter vill Jr Eriksson inte vara sämre än Berlin utan visar även han att han kan pricka ribban. Skam den som ger sig, tänker Berlin, tar bollen på mittplan och driver hela vägen in till Faluitslottet där han sprätter upp bollen i krysset med knappa minuten kvar av andra. Mycket välförtjänt, och Berlin ser aningen lättad ut. Han är nära igen innan perioden är slut, men istället för mål får han klubban avslagen.

Efter en period något jämnare än den första, och där Sirius vinner perioden med 2-1, går lagen till paus med ställning 3-4, fördel Falun.

 

Period 3

I samband med starten av sista perioden annonserar speaker Jimmy Bladh kvällens publiksiffra vilket följs av kraftigt jubel, då tusengränsen passerats för första gången hittills denna säsong. 1088 åskådare, nästan 200 mer än vad Almtuna lockade till Gränbyhallen senast!

Sirius inleder sedan, likt tidigare, perioden bra och Sirius förstafemma skapar mycket oreda hos Faluförsvaret. Då kommer det återigen ett psykologiskt jobbigt mål - det är förresten oklart om det finns psykologiskt ojobbiga mål - när bollen plötsligt trillar in bakom Steineck efter ett läge som uppstått som från ingenstans. 3-5 Falun. Lyckligtvis kan Sirius replikera relativt omgående då Berlin gör sitt andra mål för kvällen. Många var oroliga hur hans skott skulle ha påverkats av klubbytet, men efter att ha bågat runt halva planen och avslutat med att skjuta stolpe in var ingen längre osäker. Marginalerna tycktes nu vara på Sirius sida, sett ur Siriusitögon, och inte ens minuten senare kommer också kvitteringen! Markus Nordlindh missar först ett friläge, men liggande Faluitbackar lyckas på någon sätt ping-pongvägga in bollen bakom egen målvakt. Oklart hur och varför, men 5-5 blev det likväl efter sex spelade minuter.

Ombytta roller kan sedan noteras under en period. Sirius fick energi av kvitteringen och är nu det spelförande laget, framförallt förstafemman trycker på bra och har många halvfarliga avslut. Det luktar 6-5 snarare än 5-6, men det senare håller på att inträffa efter slarv i Siriusförsvaret.

Med fem minuter kvar av matchen avväpnar John Barck en anfallande Faluit, vänder spelet och spelar vidare till Berlin som har med sig Jr Eriksson. När dessa herrar anfaller krävs det mer än en ensam back för att klara ut situationen, varför måltutan strax ljuder och resultattavlan visar 6-5. Mål Jr Eriksson, assist Berlin och fem minuter kvar av matchen.

Omedelbart efter målet samlas Falun snabbt och pratar ihop sig, och att det är hög press de talar om undgår ingen. De sätter nämligen omedelbart en enormt hög press och låter inte Siriusbackarna vara i fred en sekund. Tiden går plötsligt väldigt långsamt, Falun tar över spelet helt och Siriusiterna börjar se tröttare och tröttare ut.

Tre minuter kvar, och det börjar bli jobbigt att kolla. Sirius kämpar på tappert, men Falun har nu tagit över helt och det är spel mot ett mål. Efter många farliga lägen är det till slut vad som ser ut som ett misslyckat pass som letar sig in i Siriusmålet. 6-6, två och en halv minut kvar av matchen. Faluns höga press fortsätter efter kvitteringen, och med fyrtio sekunder kvar kommer även ett ledningsmål i form av 6-7. Sirius tar ut målvakten och gör allt i sin makt för att kvittera, men 7-7 är tyvärr aldrig nära utan första förlusten är ett faktum. Måhända ett rättvist resultat sett över hela matchen, men riktigt surt då Sirius hade tre poäng med mindre tre minuter kvar att spela.

Nu väntar Pixbo Wallenstam IBK borta, då tar vi nya tag igen.

Av: Tomas Enoksson

 

 

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners