Tillbaka

Matchreferat Sirius - Falun

Tack vare en enastående, felfri insats kunde Sirius besegra Falun med 6-1 och därmed utjämna kvartsfinalserien. Läs om matchen här!

Det var uppdukat för en historisk afton i Fyrishov denna dag, då Sirius för första gången i historien skulle vara hemmavärd för en slutspelsmatch. Slutspelsdebut hade man dock redan klarat av, även om det inte gick Siriusiternas vägar i fredags när de förlorade mot Falun med 9-3. I Falun kom det förövrigt endast 1075 åskådare till matchen, en siffra man redan under uppvärmningen kunde konstatera med råge skulle slås i Fyrisfortet i dag. Och om Sirius ska kunna vända denna slutspelsserie, då behövs nog ett ordentligt publikstöd också. Falun är som bekant regerande svenska mästare, av Sirius tränare David Ahlmark beskrivna som världens bästa innebandylag samt har så många landslagsspelare att den andelen nog överstiger halten kött i min tidigare konsumerade, något suspekta, Lidl-korv (54 %).

Innan matchen drogs igång uppmärksammades Billy Nilsson för sin poängligaseger, vilket senare skulle visa sig ha jinxat honom på något sätt då han för första matchen på så länge mitt minne sträcker sig inte gjorde något poäng idag. Efter detta presenterades i sedvanlig ordning förstafemman där varje spelare äntrade planen ackompanjerade av sin respektive introlåt. Petter Nilsson till en låt av Kanye West, Billy Nilsson till en låt ur Sagan om Ringen och John Barck till en låt av Sean Banan.

 

Period 1 drog igång ungefär samtidigt som den kanske inte så folktäta men likväl högljudda hejarklacken drog igång dagens första hejaramsa, men detta stöd till trots blev det en inledande tekningsförlust. Både Billy Nilsson och John Bananen Barck har varsitt bra läge redan i första bytet, men Johan Rehn i Falukassen var i vägen två gånger om.

Efter detta är det fördel Falun vad gäller bollinnehav, men bra avslut har man svårt att få till och det är Sirius som skapar matchens första riktigt bra läge på en kontring där både Billy och Johan Jr Eriksson är nära att näta. I den senares fall visade det sig mest handla om inskjutning, för minuten efter drar Jr Eriksson iväg på en patenterad bågning över halva plan som avslutas med att bollen limmas fast i nättaket. Assist Erik Svenson, och 1-0 till Sirius efter sju minuter!

Sirius spelar förövrigt på tre kedjor som alla gör det bra, och även om Falun fortsätter att ha mycket boll har de svårt att komma till bra lägen. Efter ca halva perioden åker Daniel Stenlund ut två minuter för slag, men inte ens i powerplay är Falun nära att hitta in bakom Petter Nilsson som med hjälp av ett välspelande försvar reder ut det hela.

Och ja, resterande del av perioden så håller sig den tidigare matchbilden i sig. Falun har mycket boll men kommer sällan nära inpå Siriuskassen utan det är mest långskott som letar sig fram, men att dra iväg ett långskott på en oskymd Nilsson är förstås mer meningslöst än en persisk marknad i lumpen. Sista minuten så uppstår en del gurgel på plan i samband med att Niklas Wallén åker ut två minuter för en otillåten trängning, och gurglet tycks inte helt lägga sig för precis innan periodslutet åker både Svenson och Thomas Holmgren i Falun ut två minuter för diverse gruff.

Sammanfattningsvis bjuder Sirius på en enastående förstaperiod där man ett och ett halvt boxplay till trots håller nollan mot de regerande mästarna.

 

Period 2 börjar med spel fyra mot tre för Falun i ca 40 sekunder, men inte ens detta resulterar i några nämnvärda Faluchanser. Därefter följde en minut av spel fyra mot fyra, en spelform som tycktes passa Sirius som handsken på hatthyllan. Först kommer Patric Krisandersson och Billy i en kontring där den förra väljer att ta avslutet själv, och en rapp handledare senare står det 2-0 till Sirius 1.32 in i andra perioden. Blott 26 sekunder senare är det Dan Johansson och Peter Berlins tur att kontra där Dan spelar fram Berlin som bara kan vägga in bollen bakom Rehn vilket innebar 3-0 till Sirius. 3 (Tre) – 0 (noll) mot Falun alltså, som nu började se smått skärrade ut.

Än värre ser det ut att bli för gästerna bara minuter senare efter en lurig frislagsvariant av Sirius, men vinkeln blir för snäv för Berlin som prickar utsida nät istället för den mer eftertraktade insidan. Spelet vänder istället och efter ett backskott av Thomas Holmgren kan Jonas Adriansson styra in reduceringen 3-1, 3.30 in i andra perioden.

Målet ger Falun energi och under några minuter får Petter Nilsson det ordentligt hett om öronen, men tack vare ett enastående målvaktsspel av honom och stenhårt arbete och uppoffringar av övriga Siriusiter klarar man anstormningen. Halva perioden passeras och med risk för att låta som valfri melodifestivallåt, upprepande och ”det här har vi hört förut”-känsleingivande, så fortsätter matchen precis(!) som tidigare. Falun har mycket boll men skapar få lägen, samtidigt som Sirius är livsfarliga i varenda kontring, något Jr Eriksson återigen visar när han på egen hand kontrar in 4-1 ca 11 minuter in i mellanakten.

Mot slutet av andra perioden börjar det bli mer och mer grinigt spelarna emellan, och spelet blir även mer böljande än tidigare där även Falun får chans att komma med ett par kontringar. De gånger de gör så jobbar antingen Siriusiterna ikapp, eller så bjuder Petter Nilsson på en monsterräddning som idag förövrigt släppt färre returer än vad det finns Siriusspelare med tuppkammar. Med ett par minuter kvar av perioden åker Stenlund på en ordentlig propp och blir liggande på golvet någon minut, men kan sedan lyckligtvis ta sig av planen på egen hand. Ingen åtgärd från domarna, publikens burop till trots, som strax därefter blåser av den andra perioden. Eller ja, blåser av den är det väl jumbotronen som gör.

 

Period 3 är det däremot domarna som blåser igång, och om någon vill göra en uppföljare till storsäljaren På västfronten intet nytt skulle de kunna kalla den I Fyrisfortet intet nytt. Falun har mycket boll, Falun skapar få chanser och Sirius är obarmhärtigt farliga i sina kontringar.

Fyra minuter in i sista perioden är Casper Backby framme och hugger Petter Nilsson över fingrarna och ett kort spelavbrott råder medan Nilsson plåstras om. Återigen ingen åtgärd från domarna som börjar bli impopulära i det kokande Fyrisfortet. Mindre kokande blir det inte minuten därefter när Berlin och Jälla kommer i en – ja just det – kontring. 5-1 alltså, och det måste vara otroligt psykologiskt jobbigt för Falun att ha så mycket boll men att göra så lite mål, samtidigt som det är tvärtom för Siriusiterna.

När halvtid passeras i den andra perioden kan en märklig sak konstateras. Sirius möter vad som bör anses vara världens bästa innebandylag, men det är inte ens spännande. 10.30 kommer måltjuven Alexander Galante Carlström helt fri med Petter Nilsson, men inte ens då drog de 1577 åskådarna på andan utan förutsatte att Nilsson precis som tidigare skulle reda ut det hela utan problem – och det gjorde han också även om han fick sträcka sig ordentligt. Sekvensen senare har Tero Tiitu i princip öppet mål, men Nilsson teleporterar sig från någon meter till vänster om målburen till sitt högra kryss och styr med fingerspetsarna bollen över kryssribban.

Det börjar kännas mer och mer uppgivet i Falun som kanske mest vill åka hem till Dalarna vid det här laget, och en sista spik i deras kista sätter Mattias Jällrud efter ett smörpass från Krisandersson. Mer mål blir det alltså inte, utan matchen slutar 6-1 till Sirius.

Anfall är bästa försvar, sägs det ibland. Idag visade Sirius att försvar också kan vara bästa anfall, genom att faktiskt vara helt felfria i sitt försvarsspel resulterande i kontring på kontring, på kontring. Fler två mot en-kontringar i en match har sällan skådats. Ja, Siriusiterna gör en helt enastående insats idag och siffrorna 6-1 är rättvist.

Och Petter Nilsson. Han räddar idag 23 av 24 skott, vilket ger en räddningsprocent på 95,8. Mot de regerande svenska mästarna. Sug på den, Innebandysverige.


Av: Tomas EnokssonTillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners