Tillbaka

Matchreferat Sirius - Falun

Sirius var nära att ta poäng av de regerande svenska mästarna, men tillslut blev det tyvärr förlust med 4-7. Läs om matchen här!

Finbesök i Fyrishov, då passade en fyrsiffrig åskådarskara bestående av mer exakt 1031 sådana på att bege sig till Fyrisfortet för att visa Siriusiterna sitt stöd. För finbesöket stod inga mindre än de regerande svenska mästarna IBF Falun, tillika världens bästa innebandylag om man lägger ihop föregående faktum med att Sverige är regerande världsmästare. Det skiljer ett antal placeringar lagen emellan i tabellen, men likväl en oerhört viktig match för båda lag där Sirius jagar slutspelsplats och Falun jagar serieledning. Kanske extra viktig, eller åtminstone extra speciell, bör matchen också vara för Billy Nilsson som spelade i Falun i fjol.

Noterbart inför matchstart var att Falun tycktes ha värvat Emil Kåbergs fyra okända bröder, men ack, det visade sig bara vara herr Adriansson, C. Hajo, Holmgren och Fernqvist som i god tid börjat odla slutspelsskägg. Mest vildvuxet skägg hade nog den sistnämnde.

I Sirius var det betydligt sparsammare med vildvuxet skägg, men trots detta sattes matchen hux flux igång.

 

Period 1 inleds med en solklar tekningsförlust följt av att Sirius trots detta gör ett bra förstabyte. Efter detta tar dock de regerande världsmästarna över spelet något och även om de inte kommer till några direkta målchanser har de mycket spel i Sirius zon. Denna matchbild håller sedan i sig halvvägs in i perioden, och det krävs en utvisning 12.02 in i matchen för att det ska börja hända saker. Utvisningen drabbar Faluns Johannes Larsson efter att ha utövat hårt spel mot Billy Nilsson, powerplay Sirius alltså som ställer upp med sin sedvanliga PP-uppställning förutom att Kim Nilsson ersatt sjuke Johan Jr Eriksson.

Första 30 sekunderna skapar Sirius dock inte mycket alls utan har fullt sjå att få kontroll på bollen, sedan slår Peter Berlin en svår pass till Kim som Thomas Holmgren kan bryta. Holmgren fortsätter sedan helt sonika sin löpning in i Siriuszonen där han från fem-sex meter sprätter upp den i vänsterkrysset. Lyckligtvis revanscherar Berlin sig omedelbart därefter då han spelar fram John Barck som kan hockeystyra in 1-1 bakom Johan Rehn i Falukassen.

14 minuter in i första perioden gör sedan Rasmus Enström 1-2, kunde man gärna tro i alla fall. Han får ett sidledsvolleypass som han daskar till på volley, och Petter Nilsson ser helt överspelad ut men räddar ändå på något onaturligt sätt. Sekvensen senare är det Sirius tur att vara nära efter ett mönsteranfall signerat Billy, Dan och Joakim Gustafsson, men den sistnämnde missar vänsterkrysset med några centimeter.

Med ca fyra minuter kvar åker Calle Kostov-Bredberg ut för slag, och Falun bjuder då på ett fasligt tempo i det efterföljande powerplayet. Sirius står emellertid pall och spelar väldigt uppoffrande där Barck bland annat täcker ett rungande slagskott. Men tyck inte synd om Barcken för det, tyck synd om bollen istället. Trots ett bra powerplay av Faluiterna reder Sirus alltså ut det hela, men sedan i periodens sista 83 sekunder kommer både 1-2 och 1-3 i spel fem mot fem. Trist och snöplig avslutning på perioden då Sirius sista 6-7 minuterna spelat upp sig.

 

Period 2 drar igång efter att Sirius åkt på ännu en periodsinledande tekningsförlust. Kanske ger detta Falun extraenergi, för tre-fyra minuter in på mittenakten ser det ut som att gästerna har powerplay trots jämnt manskap på plan. Sju-åtta minuter in på plan är det fortsatt fördel Falun, men de bjuder Sirius på onödiga kontringslägen genom slarviga passningar och bjuder på så sätt gång på gång in hemmalaget i matchen. Tyvärr ser det ut som att majoriteten av Siriusiterna inte riktigt är vän med sin klubba idag då det schabblas en hel del vid avsluten.

Nästan nio minuter tar det innan periodens första mål kommer, och det är den rutinerande finske landslagsspelaren Tero Tiitu som efter att ha mottagit ett snabbt sidledspass från höger slår in den till vänster om Nilsson i Siriuskassen. Chans till revansch får Sirius omedelbart efter när Falun åker på en till synes billig utvisning efter att Billy Nilsson krokat ihop med en Faluit och straffats med två minuter. Någon vidare målchans kommer man dock inte till, och ca 30 sekunder av powerplayet dödas effektivt av BP-specialisten Jonas Adriansson när han snurrar och har sig bakom egen kasse.

Sista delen av andra perioden spelar Sirius upp sig och det är ett jämnt spel den fyrsiffriga publiken och de till antalet okända webbtittarna får följa. Med ca två minuter kvar drar Rasmus Enström ner applådsalvor från motståndarpubliken efter att ha bjudit på en rad fina finter i rad, men mål blir det inte och då kan han få finta hur mycket han vill. Sammanfattningsvis en period där Falun är överlägsna första halvan, sedan blir det mer och mer jämt och Sirius är absolut inte ofarliga. 1-4 inför sista perioden.

 

Period 3 drar Sirius upp Barck för tekning, men inte ens detta hjälper och Sirius förlorar sin tredje raka periodinledningstekning. Detta dystra konstaterande övergår snart till eufori när Billy sätter 2-4 43 sekunder in i sista perioden, men målet döms bort på grund av att Billy befunnit sig i målgården. Två minuter senare kommer dock viktiga 2-4 tillslut, och det är Christoffer Carlsson som sätter det assisterad av Axel Gåve.

Tredje perioden är helt klart den jämnaste perioden hittills, och det känns som att allt kan hända även om Falun känns täta bakåt. Patric Krisandersson visar åtta minuter in prov på sin fina offensiva förmåga när han från backposition fintar sig förbi ett par Faluiter till bra skottläge, men Rehn i Falumålet räddar skottet. Halvvägs in i perioden åker Sirius på en kalldusch då Enström gör 2-5 för gästerna, dock på pass från en suspekt hög klubba, men det är tyvärr inget domarna noterar eller håller med om.

Klockan tickar upp mot 13 minuter och nu börjar det bli spännande. Först gör Barck ett hästjobb nere i motståndarhörnet och vinner boll på offensiv planhalva. Han lirkar sedan fram bollen till Mattias Terminator Jällrud som tar sig fram till förstastolpen och litet oväntat lobbar bollen över en liggande Rehn till andrastolpen. Där står Billy och kan slå in den på volley, och det hela är mycket snyggt och innebär 3-5 med sju minuter kvar. Bytet senare kommer två Faluiter ensamma mot Nilsson, men Siriuskeepern reder ut det hela. Spelvändning därefter och Jälla vräks omkull framför mål, men den efterföljande solklara utvisningen är lika frånvarande som aktiv substans i ett homeopatiskt läkemedel.

Rättvisa skipas dock kort därefter då Erik Svenson sätter 4-5 på pass från Gustafsson, och plötsligt börjar det bli ordentligt med nerver i Falun som backar hem och bara kör på kontringar.

Tiden rinner iväg fort och med två minuter kvar tar Sirius ut Petter Nilsson för att spela sex mot fem. Många chanser skapas, men det blir Falun som får näta och matchen slutar till slut 4-7. Överlag dock en bra insats från Sirius som är oerhört nära att knipa poäng av svenska mästarna, och det känns bara som en tidsfråga innan segertåget åter tar fart.

 

Av: Tomas Enoksson

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners