Tillbaka

Matchreferat Sirius - AIK

Efter en otroligt fartfull och innehållsrik match bärgar Sirius sin andra seger för säsongen. Läs om matchen här!

Två poänghungriga lag var det som idag skulle göra upp om tre mycket viktiga poäng, kanske framförallt psykologiskt viktiga. Både Sirius och AIK har nämligen inlett säsongen mycket sämre än man hoppats och båda lagen befann sig inför matchen i den nedre delen av tabellen, med blott varsin vinst efter fem omgångar. AIK har framförallt haft det tungt framåt, kanske mycket beroende på att de denna säsong tappat sin skyttekung Kim Nilsson till Schweiziska Grasshoppers, vilket visserligen i viss mån kompenserats i och med värvningen av Storvretasonen Joel Kanebjörk.

Nåja. Hallen släcktes ner, intromusiken drog igång och röken pumpades ut vilket fick sorlet i det mycket välfyllda Fyrisfortet att gå ner något i spänd väntan på idolernas inträde. Antiklimax hann sånär uppstå när inga spelare kom ut trots detta, men precis när hoppet började tryta tågade Siriusiterna tillslut ut, ackompanjerade av varsin mini-Siriusit. Sirius förstafemma i form av Calle KB, John Barck, Billy Nilsson, Dan Johansson och Jr Eriksson presenterades, och sedan sattes matchen igång.


Period 1 börjar på bästa möjliga sätt när Dan enkelt vinner tekningen. Tekningsseger till trots är det AIK som har det första farliga läget efter ett lurigt inspel från bakom kassen, men Petter Nilsson klarar. Nilsson sätter sedan snabbt igång spelet via en annan Nilsson, Billy, som i sin tur diagonalpassar över halva plan till en helt ren Dan Johansson som letat sig ändå upp till Patrik Åmans högerstolpe. Det går dock så fort att ingen riktigt hänger med, förutom Dan som dunkar in 1-0 från nära håll efter blott 37 spelade sekunder. Smakstart!

Matchen fortsätter sedan i samma goda smak, om man håller på Sirius, där de blåsvarta tar ett stadigt grepp om matchen. Det är ett riktigt högt tempo i matchen och när det går som snabbast är det AIK som har svårt att hänga med.

Sirius tuggar på med en enorm fart i benen och 4.03 kan Jällrud utöka till 2-0 efter pass från Krisandersson. Avsaknaden av repriser gör sig olyckligt påmind då förspelet till målet går så snabbt att en slowmotionfunktion hade varit nödvändig för att rätt kunna återge förloppet, det enda som hann urskönjas var att det var snyggt. Sirius är onekligen riktigt piggt idag och har ett helt annat tempo i spelet än de senaste matcherna och det känns livsfarligt i princip varenda gång de närmar sig Patrik Åman i AIK-kassen. AIK har även de ett högt tempo och det är mycket underhållande innebandy som spelas, men inledningsvis är det spelmässigt fördel Sirius.

Sirius inleder förresten på endast två kedjor, och den andra kedjan utgörs av Peter Berlin, Erik Svenson och Mattias Jällrud med Patric Krisandersson och Niklas Wallén som andra backpar. Erik Svensson framkallar för övrigt dagens lustigaste filmning när han någon meter framför en bollhavande Åman stressar honom till att med imponerande rörlighet göra ett stillastående svandyk.

Cirka sju minuter in i matchen får AIK ett gyllene läge att reducera då de tilldöms frislag mitt i Siriusslottet. Man gör dock en lika avancerad som misslyckad frislagsvariant som påminner om sådana frislagsvarianter som undertecknad ofta beskådar i division sex, och det slutar med skott i täck och farlig Siriuskontring.

Man skulle kunna tro att det höga tempot inte skulle kunna pågå alltför länge, men halvvägs in i matchen fortsätter det och båda lagen trycker på något enormt. Fortfarande lite fördel Sirius som ångar på framåt likt tjurarna i Pamplona, men detta öppnar också upp bakåt vilket AIK:s kapten Karl-Johan Iraeus utnyttjar när han reducerar till 2-1. Detta får emellertid inte Siriusiterna att hänga med huvudena utan de fortsätter med samma höga tempo, och 12 minuter in i matchen hörs Erik Svenson ödmjukt konstatera att ”fan vad bra vi är!” i samband med ett byte – och nog har han rätt.

Även AIK är dock bra idag, inte minst deras kortaste spelare Kevin Björnström som strax efter Svensons konstaterade bjuder på ett vackert individuellt nummer när han tar ner en långlobb på bröstet för att sedan på nedstudsen knacka in 2-2 bakom Petter Nilsson. Kvitteringen får AIKiterna att höja sig ytterligare och både Kanebjörk och Iraeus bjuder även de publiken på innebandygodis när de kör varsin rush genom nästan samtliga Siriusiter, för att dock gå bet på sista utposten Petter Nilsson som gör en riktigt bra förstaperiod. Men knappa minuten kvar måste han dessvärre kapitulera när det denna gång är AIK som påvisar behovet av en jumbotron med reprismöjlighet då de efter ett gäng snabba passningar hittar in bakom Nilsson. Mer hinner inte hända utan perioden slutar 2-3.

Första perioden kan summeras som mycket händelserik och intensiv, det senare mycket tack vare Kanebjörk i AIK som kontinuerligt hörs gasta på sina lagkamrater att jobba på så att det ekar i hela hallen. Sirius spelar bäst första halvan, AIK spelar bäst andra halvan.


Period 2 går igång och det kan ingen missa, för Kanebjörk är återigen mycket underhållande när han manar på sina mannar att vara på tårna från start så högt att decibelmätaren slår knut på sig själv. I Sirius är Krisandersson den mest underhållande spelaren med sin sneda löpstil och sitt ständiga leende, i AIK återfinns hans motsvarighet alltså i Kanebjörk som ser ut som en glad, blöt hund och därför påminner om Anders Timell, om än med mindre hår men mer kropp.

Sirius fortsätter för övrigt på två kedjor, där det är andrakedjan som orsakar mest oreda hos AIK. Både Berlin och Jällrud har ett par giftiga lägen tidigt i perioden, men Åman visar publiken varför han spelar i landslaget och gör ett gäng högklassiga räddningar. Därför är det istället AIK som gör periodens första mål och därmed utökar till 2-4 när Henrik Lorendahl petar in en retur bakom Petter Nilsson.

Denna match tycks dock ingenting kunna få Siriusiterna att hänga läpp, och redan bytet efter bågar Berlin sånär in en reducering men skottet täcks av uppoffrande av en AIKit och Kanebjörk vrålar som om de vunnit SM-guld. Sirius fortsätter med ett högt, högt tempo och 5.23 in i andra perioden gör de SSL:s kanske hittills snyggaste mål när de inte bara klapp-klapp-passar in bollen hela vägen in i mål, de volley-klapp-klapp-passar in den där Jr Eriksson avslutar rakt upp i krysset. På volley, om ni missade det.

Snart halvvägs in i matchen och det måste susa i öronen för Åman då Sirius bombarderar honom gång på annan, Berlin trycker till och med in ett skott i krysset men domaren vinkar av oklar anledning avstyrande. Någon universal rättvisebalans infinner sig dock bytet efter när Billy Nilsson från håll slänger in bollen på mål, och tack vare att bollen träffar en AIK-back och ändrar riktning går den in bakom Åman. AIK replikerar dessvärre obarmhärtigt snabbt när Patrik Hagberg avlossar sin kanon direkt efter tekning där Petter Nilsson inte är helt med. 4-5 alltså, och halva matchen spelad.

11.09 in i andra perioden hamnar Dan, Billy och Jr Eriksson i en tre-mot-två-kontring där Dan hittar ut till Billy. Billy visar sedan prov på fotbollstalanger när han i sann fotbollsanda drar ner målvakten för att sedan lobba in bollen i mål. 5-5 och helt jämt resultatmässigt såväl som spelmässigt, och de 1132(!) åskådarna bjuds på riktigt, riktigt underhållande innebandy. I Sirius är det fortsatt andrakedjan som tuggar på allra mest och med hög press fortsätter att vinna mycket bollar på offensiv planhalva. Mindre lyckad är dock Sirius frislagsvariant med ca två minuter kvar och den påminner om AIK:s tidigare röriga sådan där många springer omkring utan att vara spelbara varför Calle KB till slut får ta avslut i täck.

Strax därefter får Sirius ytterligare ett denna gång till synes billigt frislag varför AIK-bänken protesterar högljutt, men Kanebjörk tystar dem snabbt med ett dånande ”käften nu mannar!” där saliven sprutar och underhållningsnivån är på topp. Situationen senare tvingas AIK:s Hagberg ta till ojusta medel (slag) för att stoppa en Siriusit och åker därför ut två minuter. Sirius ställer upp med sin sedvanliga uppställning och efter ca 90 sekunder av riktigt bra spel i PP sprätter Barck upp sitt femte mål för säsongen, och ställningen inför sista perioden är därför 6-5.

Sammanfattningsvis är period 2 än mer underhållande än den första med jämnt, hårt och temporikt spel. Känslan är att det är två lag som vill visa att man inte hör hemma långt ner i tabellen vilket leder till fartfylld och offensiv innebandy vilket också öppnar upp bakåt åt båda håll och chanserna flödar för bägge lagen.


Period 3 startar och Sirius fortsätter på endast två kedjor och den kondition spelarna måste besitta är imponerande. Inledningen påminner om inledningen av första perioden då det är hårt och jämnt spel men där Sirius är snäppet vassare. Bortsett från att Calle KB efter en närkamp linkar av och verkar ha skadat armen ser allt mycket bra ut, och andrafemman fortsätter med sin framgångsrika höga press att ge AIKiterna mjölksyra i benen. Efter ca tre minuter erövrar Jällrud bollen mitt på plan och får iväg den till Berlin som hinner sikta in sig i slottet, och då sitter den där den ska – rakt upp i krysset. 7-5 och samtidigt sågs Calle KB återigen äntra planen varpå publiken kunde andas ut.

Efter detta verkar förstafemman inspirerats av sina lagkamrater i andrafemman och man drar igång samma höga press vilket sånär ger utdelning flera gånger om, men Åman håller AIK kvar i matchen. Ett PP hinner Sirius med också där Berlin spelar samtliga två minuter för att därefter genomföra ett byte med sin andrakedja, och apropå den tidigare nämnda konditionen undrar man ju vad herr Berlin skulle få för tid på ett marathon i staden med samma namn.

Halvvägs in i sista perioden har AIK spelat upp sig och det har återigen blivit en extremt spelmässigt jämn tillställning, även om Sirius fortfarande har de vassaste chanserna. Men den där Åman är bra han. Efter att Berlin och Jällrud för säkert tionde gången denna match vunnit boll på mittplan måste Åman dock ge med sig när de båda stormar fram mot honom där Jällrud avslutar upp i nättaket. 8-5 till Sirius!

Är det klart nu, kanske några åskådare frågar sig, och säkert bestämmer sig de flesta för detta när Jr Eriksson strax därefter sätter 9-5 för hemmalaget. Åman ligger ner och täcker stolpe till stolpe, men Jr Eriksson måste trotsa fysiklagarna på ett eller annat sätt för han får ändå in bollen under den liggande målvakten.

Med 4-5 minuter kvar ser alla matchen som avgjord, utom AIK själva som tar ut Åman och spelar med sex utespelare återstoden av matchen. Trots chanser får man inte in någon reducering utan det är istället Jällrud som i tom kasse sätter sitt tredje mål för kvällen ungefär samtidigt som speaker Jimmy Bladh ropar ut att Jällrud utsetts till matchens lirare.

Sista minuten applåderar publiken Sirius som tillsammans med åskådarna brister ut i stort jubel när slutsignalen går. 10-5 blev således slutsiffrorna efter en resultatet till trots mycket jämn och underhållande match. Sirius gör en riktigt bra match i allmänhet men enormt bra sistaperiod i synnerhet och det är tre välförtjänta poäng man bärgar. Efter några tunga matcher känns det återigen riktigt bra och fortsätter Sirius att spela såhär kommer det bli en trevlig SSL-säsong.

 Av: Tomas Enoksson

 

 

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners