Tillbaka

Inför Dalen borta

Läs motståndarkollen inför söndagens bortamatch i Umeå

Två år i rad har Umeås innebandystolthet spenderat vårens finaldatum på plan i Malmö för att spela om SM-guldet. 2011/12 överraskade man alla när man tillslut förlorade en hård och jämn final mot Storvreta, förra säsongen var man minst lika mycket outsider när man återigen lyckades ta sig till final. Inför årets säsong har IBK Dalen som för andra året i rad tappat tongivande spelare under sommaruppehållet återigen tippats på en modest placering i SSL, men laget har en högstanivå som räcker långt vilket man visade i den senaste matchen då man fick revansch på finalförlusten (nåja) mot Falun efter seger på bortaplan. Dalen har tidigare säsonger haft förmågan att starta säsongen med ett anonymt lag som framemot slutspelet är på alla innebandyintresserades (inklusive förbundskapetener) läppar, det återstår att se ifall spelare som Adam Berglund, Magnus Johansson och Patrik Suchanek kommer att gå i tidigare spelares fotspår. Vi hittar ett bekant ansikte i Dalen med Siriusögon sett, Johan Eriksson (tidigare känd som senior) är en av stöttespelarna uppe i Björkarnas stad och är med sitt sylvassa spel i såväl låga som höga slottet en av den beryktade norrmannens lekkamrater. På söndag bär det alltså av uppåt i landet för att se ifall Västerbottens svar på Karl-Oskar Nilsson i form av sportchefen Urban Karlsson på nytt har lyckats med det nybyggande som präglat

laget de senaste säsongerna.


Siriusinnebandy.com ger er motståndarkollen


IBK Dalen

Grundad: 1990 

Hemmahall: Exel Arena

Tränare: Jonatan Brolin

Fjolårssäsongen: 6:a (förlust i finalen mot IBF Falun)

Stjärnan: Världens bästa norrman och en av världens bästa spelare. Ketil Kronberg har i flertalet år varit en av de mest lysande stjärnorna i hela serien, i år får han dra ett tyngre lass än någonsin för att Dalen ska upprepa succén ifrån de senaste åren.

Frågetecknet: Hur länge orkar man hålla på efter alla spelarförluster?

Utropstecknet: Fram tills sin skada skulle Milan Tomasik vara den som tog Umeå-laget till nya höjder. Nu när han med största sannolikhet missar hela säsongen är det som vanligt svårt att säga vem som slår igenom i Dalen. Vem som blir utropstecknet visar sig fram emot slutspelet i vår.


siriusinnebandy.com har fått tag på Dalens tränare Jonatan Brolin som svarar så här inför matchen.


Vad säger du om er säsongsinledningen?

- Det är en poängsmässigt väntad inledning måste jag säga. Storvreta borta, Täby hemma och Falun borta skulle enligt många vara tre poäng totalt, sedan att de senaste tre kom mot just Falun på bortaplan känns bra. Där kom vi tillbaka till våra grunder kändes det som och kan bygga vidare ifrån det.


Vad skiljer Dalen i år från föregående säsong?

- Inte så jättemycket, tycker jag. Vi har ett bättre anfallsspel. Vi har även lite nya spelare fastän stommen är väldigt stark. Vi har ju tappat några rutinerade killar med SSL-rutin men där har det kommit in unga, hungriga. Vi vill i år vara ett slutspelslag, däremot måste man vara realist och inse att vi har det lag vi har och att det är en tuff serie. Men vi är optimistiska.


Ni är ifrån en stor stad och har två finalvisiter i rad, ändå ni tappar sådana spelare som ni gjort de senaste två säsongerna med Johan Samuelsson, Robin Nilsberth och Thomas Holmgren till exempel, vad beror det på tror du?

- Jag tycker att vi har bra förutsättningar. Vi är en familjär klubb, och man får inte glömma bort att spelarna som lämnat oss har varit här länge. Vi ser oss själva som en långsiktig verksamhet.


Hur är idrottsklimatet i Umeå?

- Innebandyn står högt i kurs. Det snackas mycket innebandy, framförallt på gymnasienivå där vi är den starkaste sporten, i övrigt konkurrerar vi med hockeyn och fotbollen. Just nu skulle jag säga att det är tveksamt om vi ska ha fler än ett SSL-lag i Umeå, jag tror inte riktigt förutsättningarna finns för två bra lag i stan.


Vad tror du om årets upplaga i SSL?

Den kommer att vara jättejämn. Nykomlingarna är riktigt bra. AIK och Helsingborg tolererar inget misslyckande igen och Granlo säger att de har blivit bättre än ifjol. Det är många som vill slåss däruppe, och det kommer att vara jämnt kring fjärde plats. Det är en naturlig utveckling där innebandyn går framåt, och det ska bli intressant att se vilka som är långsiktiga och tålmodiga vilket jag tror ger framgång på sikt. 


Vem i ert lag ska ha en bra säsong för att ni ska nå framgång?

- Martin Rudeström vår målvakt har fått chansen efter Fredrik Hörnqvist och har inlett precis så bra som jag har hoppats. Sedan är det så att i Dalen behöver alla komma upp. Det skulle inte förvåna mig om en sådan som Magnus Johansson gjorde en jättesäsong.


Vad vet du om Sirius och vad tror du om morgondagens match?

- Hoppas Sirius backar upp för vad de sagt och spelar med hög press. Jag har sett dem både i Allsvenskan ifjol och i år, och har både bra koll och stor respekt för dem. 


Är det någon i deras lag ni behöver hålla extra koll på?

Sirius har ett homogent och stabilt lag. De är mer av lagmaskin. Visst har de några vassa spelare men det är inget vi fokuserar någonting extra på.


Matchstart 17.00 i Umeå på söndag.


Av: Jimmy BladhTillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners