Tillbaka

”Ett erkännande för hela föreningen”

IK Sirius IBK är en av alla innebandy klubbar som vill hjälpa till med integrationen av nyanlända i samhället. Nu har klubben fått i uppdrag av Uppsala kommun att anordna innebandyläger för ensamkommande barn och ungdomar.Det är för att skapa en meningsfull sysselsättning för de ensamkommande flyktingarna som kommunen givit i uppdrag åt Sirius att anordna lägret. Men det är inget separat läger utan ett tillägg i ett redan befintligt.

– Vi hade ett läger i juni och arrangerat ytterligare ett i augusti. Spontant såg vi vårt läger som ett bra sätt att bidra och vi kommer att skapa en ny grupp i samband med det lägret. Då finns det bra förutsättningar för att integreras, vilket kommunen har givit tydliga instruktioner om ska vara huvudmålet, säger klubbchef Otto Simonsson.

Integration sedan tidigare
Klubben vet inte vilka som kommer att delta än men åldern tros ligga kring 12-15 år och tanken är innehållet ska vara liknande som för de ”ordinarie” deltagarna.
– Men det är klart, har man inte spelat innebandy tidigare handlar det mer om en introduktion. Sen blir det en hel del annat beroende på väder och vind. Vi kommer att vara ute i parkerna också och köra parkour, frisbee, brännboll eller fotboll.
Även om lägret blir det första av liknande slag är integrationsprojekt inget nytt för klubben. Sen en tid tillbaka driver man projektet #Forallball som förbundet ligger bakom och riktar sig där mot lågstadiebarn i området Gränby där det finns många ungdomar som inte testat innebandy i organiserad form tidigare.
Vad betyder det nya uppdraget för en klubb som Sirius?
– Det är ett erkännande för hela föreningen att kommunen vänder sig till oss. Vi har så många olika delar att erbjuda i idrottsföreningen Sirius och det är kul att kommunen ser att vi har möjlighet att skapa aktiviteter för barn på många olika sätt, menar Otto som även ser vinster för medlemmarna i klubben.
– Många ungdomsspelare vill hjälpa till frivilligt och bidra till integrationen. Det kommer att stärka oss internt också. Vi som klubb vill ta ett samhällsansvar och samtidigt utveckla Uppsala.
Innebandy är kanske ingen idrott som generellt lockar ungdomar födda utomlands. Hur ska ni göra för att ändra på det?
– Det handlar mycket om den tidiga introduktionen, därav #Forallball som riktar sig till lågstadiet. Fotboll har många med sig sen tidigare men innebandy är ännu inte spridd på så många ställen och man har inte det lika naturligt. Sen behöver det finnas former där det kanske inte blir så organiserat och strikt från början. Mer att spontanidrotta och att glädjen får växa fram.

kopia från

http://merainnebandy.nu/ett-erkannande-hela-foreningen/

 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners