Tillbaka

Bitterljuv seger i Helsingborg

Sirius missar slutspel trots seger men avslutar ändå säsongen med flaggan i topp.

SSL:s sista match, och Sirius hittills mest betydelsefulla sådan. Nykomlingen Sirius, i höstas uträknade av många redan innan säsongen startat, skulle nämligen vid en vinst ha möjlighet att ta sig till slutspel. Utöver vinst skulle det isåfall samtidigt krävas att Granlo hemmabesegrade Växjö, eller åtminstone inte bjöd dem på mer än ett poäng. Upplagt för en olidligt spännande kväll alltså, där frågorna var om Sirius nerver skulle hålla, om Granlo skulle kunna besegra Växjö samt om Siriusiterna skulle kunna hålla sig från att felpassa till Helsingborgarna, då lagens hemmaställ är lika lika varandra som Martin Bengtsson och Johan Jr Eriksson. Idag ställde Sirius därmed upp i vitt.

Period 1 börjar, och innan mycket hinner hända får plötsligt Sirius en drömstart då John Barck gör matchens första mål efter en frislagsvariant, och man är därmed på slutspelsplats för närvarande. Helsinborg är dock det lag som har mest spel därefter, men överlag är det relativt avslaget och Sirius spelar något avvaktande. Men, så blir det nog gärna när väldigt mycket står på spel – ett misstag idag kan vara skillnaden på slutspel och att säsongen är över.

Helsinborg är det sedan som gör nästa mål då Andreas Lindberg kvitterar till 1-1, detta efter slarv i Siriusförsvaret.  Efter kvitteringen fortsätter Helsingbitarna att ta över spelet och trycker stundtals på ordentligt varför 2-1 tyvärr kommer ganska rättvist efter 14 minuters spel. Målskytt Jonathan Olsson.

Tredjekedjan i Sirius har fått speltid förövrigt, och det är de som ordnar fram första utvisningen för Helsingborg. Med en man mer kan Sirius strax före periodvilan kvittera i form av Kim Johansson, och man går därmed till paus med ställningen 2-2.

Period 2 inleder med ett något snabbare spel än vad det bjöds på i första perioden, men sedan händer det faktiskt inte så mycket mer. Båda lagen åker under perioden på varsin utvisning, och båda lagen visar upp ett föga smickrande powerplay där man inte lyckas producera en enda riktigt farlig chans. Båda lagen bjuder dock istället på välfungerande boxplay där båda lagen lyckas döda stora delar av respektive utvisning genom att gräva fast bollen i motståndarens zon. Efter dessa två utvisningar är det återigen en väldigt avslagen tillställning den antalsfattiga publiken bjuds på, och frånvarande målchanser avlyser varandra på löpande band. Ja, faktum är att målchanser i andra perioden är lika frånvarande som melanin hos en albino. Desto mer händer däremot i en annan pågående match i SSL, nämligen den mellan Granlo och Växjö. Den match som för Sirius del betyder enormt mycket, och där man är beroende av att Granlo tar minst en poäng för att själva ha chans till slutspel. I deras andra period görs hela sex mål, och inför tredje pausvilan står det 5-5. Ett resultat som, om det står sig, innebär att Sirius inför sista perioden är ett mål från slutspelsplats.

Sirius tränare David Ahlmark får förresten, efter andra perioden, frågan om vad han tycker om spelet. Svaret blir kort och koncist, ”det är för dåligt”.

Period 3 går igång och rätt som det är har fyra minuter passerat, för det blir oerhört få avbrott. Enda någorlunda farliga målchansen står Peter Berlin för när han drar iväg ett hårt skott från utsidan av slottet, men Jonathan Paulsson i Helsingborgkassen klarar utan större problem. Tredjekedjan, som för övrigt fått fortsatt förtroende under hela matchen, kommer sedan in och Jällrud får iväg ett avslut mycket likt Berlins. Hårt och bra, men utan problem för Paulsson. Förstakedjan kommer in igen, Berlin snor åt sig bollen på mittplan och-springer-sig-fri-och-rundar-Paulsson-och-ska-bara-lägga-in-den-i-tom-kasse-men-nej! Han missar precis mål, vänder upp med bollen igen för att återigen försöka placera in den och lyckas sånär – men en Helsingbit står i vägen, inne i målområdet. Straff Sirius!

Kim Johansson blir det, som föga oförväntat, får ta hand om straffen.  Som han så ofta gör springer han snabbt framåt, men denna gång blir det inga finter till höger eller vänster, utan ett snabbt rappt skott upp mot vänsterkrysset. Men ack, skottet tar stolpe ut, och mållösheten i matchen har nu varat i nästan 30 minuter. Den missade straffen resulterar dock i powerplay för Sirius, och där kan Dan Johansson ge Sirius ledningen efter en kanon från pointposition där det även i slowmotionrepriserna är svårt att hinna se bollen förrän det rasslar till i nätet. 3-2 Sirius, sex minuter in i tredje och i just det ögonblicket är Sirius i slutspel!

Men som Magnus Uggla sjunger, underbart är kort. I samband med Sirius ledningsmål kommer rapporter om att Växjö tagit ledningen borta mot Granlo, och vips är Sirius utanför slutspel igen.

Sirius jobbar hursomhelst på, men har svårt att ställa upp i Helsingborgs zon och avslagheten tar ton igen. Äh, ska vi gå hem till dig, istället, frågar Ugglafans varandra i publiken – men då kliver Peter Berlin fram. Ni vet Zlatans mål för Ajax mot bottenlaget Nac Breda, när han fintar halva laget för att sedan retfullt rulla in bollen i mål? Precis så gör Berlin när han från halva plan trollar sig igenom försvaret, men istället för att rulla in bollen i mål lobbar han bollen lätt över Paulsson och in i krysset. Mycket, mycket snyggt! Ungefär samtidigt kvitterar också Granlo mot Växjö, och står bara resultaten nu sig har Berlin skjutit Sirius till slutspel och blivit kung för en dag, om inte ännu längre.

Tiden rinner sedan snabbt iväg, och Helsingborg som inte har något direkt att spela för verkar först inte alltför intresserade av att försöka komma ikapp Sirius. Men med fyra minuter kvar tar man timeout, med tre minuter kvar tar man målvakten och med två och en halv minut kvar tar Aron Olsson bollen och dödar matchen med 5-2. Av bara farten ramlar både 6-2 och 6-3 in, och Sirius vinner alltså matchen!

I samma stund som Sirius vinner matchen står det 6-6 mellan Granlo och Storvreta, och Sirius är just i den stunden i slutspel. Matcherna är dock inte helt synkade, uppe i Sundsvall återstår fem minuter av matchen. Först gör Växjö 7-6, och sedan 8-6, och sedan tar matchen slut. Jag mår illa, jag skiter i allt och varning på stan tänker jag först precis som många andra Siriusfans just i den stunden då Sirius alltså missar slutspel precis på målsnöret. Sedan, när man konstaterar vilken säsong Sirius gjort som nykomlingar i SSL, är det svårt att ändå inte dra litet på smilbandet och känna sig mer än nöjd. Uträknade av de flesta, men ändå så oerhört nära att nå slutspel. Ner till kvalstrecket (som de flesta trodde att Sirius skulle hamna under), ja dit hade man hela 14 poäng. Nu ser vi framemot SSL 2014-2015!

Av: Tomas Enoksson
Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners