Tillbaka

Ahlmark: Det kommer att bli stora skillnader

Jag träffade Sirius nya tränare David Ahlmark i Jönköping och tog en pratstund med honom om hans nya uppdrag som ansvarig för herrlaget. David tog över Mullsjö inför säsongen 2011/2012 och det var ett nerskrivet lag som skulle åka ur enligt experterna. Nu vet vi hur det gick, Sirius åkte ur och Mullsjö blev kvar i Superligan efter en väldigt fint genomförd andra halva av serien.
Jag frågade David hur det känns att lämna Mullsjö efter endast en säsong då han lyckats bra med laget.
- Det känns tråkigt att lämna Mullsjö, jag hade planerat att vara här minst tre år och började med ett jobb som jag inte fick göra klart, det känns jättetråkigt.

Anledningen till att David lämnar Mullsjö är att hans sambo inte lyckades få något fast jobb, hon har ett fast jobb i Uppsala som hon har tjänstledigt från och David fick ett bra jobb i Uppsala när han valde Sirius. Nu blir det till att börja jobba med andra förutsättningar, ett förmodat favorittippat lag i Allsvenskan istället för att bygga vidare på SSL-laget. Och det kommer att bli skillnader om man jämför de två uppdragen menar David

- Det kommer att bli stora skillnader, Mullsjö var ett väldigt ungt lag med flera spelare som aldrig har spelat seniorinnebandy tidigare, det var väldigt mycket saker som vi fick jobba med som jag inte kommer behöva göra i Sirius eftersom spelarna är äldre och har spelat på någon form av hög nivå. Nu kommer det säkert in en del unga killar i Sirius kommande säsong men stommen är äldre än Mullsjölaget.


David Ahlmark, Sirius nya tränare vet vad som krävs i Allsvenskan

David berättar att det kommer jobbas in ett nytt spel i Sirius på grund av skillnaderna.
- I allsvenskan måsta man kunna föra spelet och där har man också chansen att bygga upp ett sådant spel. Det har man inte som bottenlag i Superligan där det handlar om att överleva så det blir väldigt olika hur vi kommer att jobba med laget och spelet.

Du säger att ni skall börja jobba med ett nytt spel, kan du lite mer konkret berätta hur de förändringarna ser ut?
- Utan att vara elak så kändes det som att Sirius inte ville ”spela” innebandy den här säsongen men nu skall vi börja ”spela” innebandy. Det har ju Sirius gjort tidigare år och framför allt när laget gick upp spelade man bra innebandy. Vi skall spela ett offensivt spel som vi behärskar, och som sen också skall fungera i SSL den dagen vi går upp. Det defensiva spelet och kontringsspelet kan Sirius väldigt bra, framförallt kontringsspelet som vi inte kommer behöva nöta så mycket på i Allsvenskan.

Ett offensivt spel måste man sätta när det finns mer tid att göra misstag och man har lite mer marginaler, som i Allsvenskan för att lära sig menar David.

Hur kommer Sirius se ut rent spelarmässigt?
- Det är en fråga som du skall ställa till sportgruppen, vi jobbar på en del namn och jag har varit med och påverkat vilken typ av spelare jag vill få in och det ser jätteintressant ut och sen stannar ju många av de duktiga spelare som redan finns i laget.

Den norra allsvenskan ser ju ut att bli en serie med hög klass då många bra lag kommer att spela där, bland annat Umeå City som också åkte ur SSL sen ser Balrog ut att få ihop ett bra lag, men det finns många bra lag i Norra serien vilket känns riktigt bra säger David
- Skall man vinna en serie och gå upp då behöver man möta bra motstånd, annars är man inte förberedd när man kommer upp så ju fler bra lag desto bättre.

Vad krävs för att Sirius skall kunna ta sig tillbaka till SSL och hur stort tålamod har du om det inte blir uppflyttning direkt?
- Jag har stort tålamod, det är inte jätteviktigt men det skulle vara kul om vi går upp direkt men då skall vi också vara redo för att gå upp direkt. Tittar man på det sportsliga är det väldigt viktigt att vi får ihop gruppen och laget. Om vi tittar på de nyförvärv vi får in och de som blir kvar från förra säsongen så är det väldigt viktigt att vi får ihop gruppen. I år har det inte varit en riktigt stark grupp, sen är det viktigt att skapa ett klimat där vi lär oss att träna hårt något som går hand i hand med att vi sen skapar en vinnarkultur, den är viktig att skapa.

Under vårt samtal nämner David också att föreningens utveckling hänger ihop med lagets sportsliga utveckling han menar att det är viktigt att föreningen fortsätter att utvecklas vid sidan om, att man skapar en starkare struktur får in fler folk och fler intresserade människor runt omkring.

Jag testar David lite under vårt samtal och talar i termerna att vi går upp, min fundering är hur ett lag som missat slutspel i tre raka år och som senaste säsongen slagits för sin överlevnad i princip hela säsongen skall kunna hålla sig kvar i SSL när vi väl går upp igen. Även här ser David kopplingen till föreningens visioner och dess tydlighet.
- Klubben har inte tidigare haft en tydlig vision hur man skall jobba, nu har man visioner om på vilket sätt man skall jobba med Sirius och på vilket sätt Sirius skall bli framgångsrika. Det är väldigt viktigt att man sedan håller sig till det konceptet. Sen är ju tränaren bara en del i det stora hela, men jag vill bygga ett spelsystem som håller uppe i SSL, jag vill bygga ett lag som håller där så att vi kan ta oss någon vart i samspel med föreningens filosofi.

Tror du att ditt år i Mullsjö har hjälpt dig i din egen utveckling för att kunna överföra det på Sirius?
- Ja, jag vet att det har hjälpt mig…definitivt.

Tack för pratstunden David och återigen Välkommen till Sirius

//Peter Bohlin


Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.

 
 
Nytt inlägg
Fler funktioner
Lägg till en bild
Lägg till koordinater
59.33570115031561
18.065465623041405
» Beräkna nuvarande position..

..eller dubbelklicka på kartan

Väntar på koordinater

Stäng
 
 
Banners